Renoveren met asbestattest? Goed bezig!

Ben je van plan om je woning of een ander gebouw ouder dan 2001 te renoveren? Dan ben je goed bezig als je vooraf een asbestattest laat opmaken.

En als je al een asbestattest hebt, ben je écht keigoed bezig als je een aanvullend onderzoek laat uitvoeren!

Bron: https://ovam.vlaanderen.be/renoveren

We willen toch allemaal een
betere/gezonde leefomgeving?

Daarom keurde de Vlaamse regering in 2018 het Actieplan asbestafbouw goed dat ervoor moet zorgen dat Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig is. Het plan is opgebouwd rond 2 peilers: asbestinventarisatie en asbestverwijdering, en bevat verschillende maatregelen om risicovolle asbesttoepassingen versneld uit onze gebouwen te verwijderen. Enkel asbesttoepassingen in goede staat mogen nog aanwezig zijn in onze leefomgeving. Al het risicovolle asbest moet op een veilige manier weggenomen en opgeborgen worden.

Sfeerbeeld Huispunt | Jouw partner voor asbestattesten, asbestinventarisatie & asbestsloopopvolging

Veilig werken met eternit asbest? Laat eerst asbestinventarisatie uitvoeren!

Als je denkt aan renovaties, verbouwingen of het onderhoud van je huis, is veiligheid een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Een potentieel gevaarlijk materiaal waar je op moet letten, is eternit asbest. In het verleden werd eternit asbest veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal vanwege zijn uitstekende eigenschappen zoals hittebestendigheid en duurzaamheid. Dit bouwmateriaal kan echter asbestvezels bevatten die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Sfeerbeeld Huispunt

Asbest vinyl: risico's, herkenning, vereisten, monsteranalyse en het asbestattest in Vlaanderen

Als je ooit te maken hebt gehad met bouwmaterialen, renovatie of vloerbedekking, heb je waarschijnlijk al gehoord van asbest. Een specifiek type materiaal dat je aandacht verdient, is asbest vinyl. In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen van asbest vinyl, de risico’s die eraan verbonden zijn en de belangrijke stappen die je moet nemen voordat je met dit materiaal werkt.

Sfeerbeeld Huispunt

Zonnepanelen op asbest dak: duurzame energie op een veilige manier

Als je eigenaar bent van een gebouw met een asbestdak, vraag je je misschien af of het mogelijk is om zonnepanelen op dat dak te installeren. Zonnepanelen op een asbest dak leggen is niet mogelijk. Eerst moet er bepaald worden of het effectief gaat om een asbest dak. Als het om een asbest dak gaat, moet het asbest eerst verwijderd worden voor zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit is niet alleen veiliger voor de bewoners van het gebouw, maar zonnepanelen hebben ook tal van voordelen. Zonnepanelen zorgen niet alleen voor een duurzamere energievoorziening, maar ook voor kostenbesparingen op de lange termijn.

Het is zeer belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het werken met asbest, vanwege de gezondheidsrisico’s die asbesthoudend materiaal met zich meebrengt.

Sfeerbeeld Huispunt

Asbest in woning: risico's, herkenning en verwijdering

Als je eigenaar bent van een woning, is het cruciaal om te begrijpen wat asbest is en waarom het in woningen een belangrijk onderwerp is. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van asbest in woningen, hoe het vastgesteld en eventueel verwijderd kan worden. Huispunt is hiervoor de geschikte specialist.

Sfeerbeeld Huispunt

OVAM asbest: attesten en inventarissen via Huispunt

Asbesthoudende materialen kunnen een groot risico vormen voor de gezondheid. Daarom heeft de Vlaamse overheid een plan laten opmaken om een asbestveilig Vlaanderen te creëren. Daarvoor schakelen ze de hulp in van OVAM – en van onafhankelijke gecertificeerde asbestdeskundigen, zoals Huispunt. Wat wij voor jou kunnen betekenen ontdek je hier.

Sfeerbeeld Huispunt

Een huis met asbest verkopen: wat zijn de mogelijkheden?

Een huis met asbest verkopen kan een uitdaging zijn. Asbest is namelijk een belangrijk onderwerp bij het verkopen van een huis vanwege de gezondheidsrisico’s en de wettelijke vereisten die ermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten bespreken die je moet weten wanneer je een huis met asbest in België wil verkopen.

Sfeerbeeld Huispunt

Asbestvezels: risico's, gezondheidseffecten en wetsvoorschriften

Asbestvezels zijn bekend om hun schadelijke effecten op de gezondheid. Om die reden moet de blootstelling aan asbesthoudend materiaal vermeden worden. Wat maakt asbest zo gevaarlijk en wat zijn de wettelijke voorschriften met betrekking tot asbesthoudende toepassingen? Lees er in dit artikel alles over!

Sfeerbeeld Huispunt

Wanneer is een asbest attest verplicht?

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt in de bouwsector vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Vandaag is het echter algemeen bekend dat asbest ernstige gezondheidsrisico’s zoals longkanker en andere ademhalingsproblemen met zich meebrengt. Om de veiligheid van werknemers, bewoners en het milieu te waarborgen, is het in België verplicht om een asbestattest te hebben onder bepaalde omstandigheden die we in dit artikel zullen uitleggen.

Sfeerbeeld Huispunt

Asbest in woningen: wat je moet weten

Asbest is een term die veel huiseigenaren met angst vervult. Maar wat is asbest precies en waarom is het zo’n punt van zorg? In dit uitgebreide artikel duiken we dieper in het onderwerp en bespreken we wat je moet weten als huiseigenaar.

Sfeerbeeld Huispunt

Huispunt was te zien op Kanaal z

Huispunt was te zien op Kanaal Z. Het verschil tussen een asbest attest en een asbest inventaris werd uitbundig besproken. Ook het belang van een asbest inventaris als bedrijf werd uitgelegd. Kanaal Z ging zelfs mee op keuring on the field en tonen hoe dit in zijn werk gaat. Wil je de volledige reportage zien? Bekijk hier de volledige video.