Huispunt was te zien op Kanaal z

Huispunt was te zien op Kanaal Z. Het verschil tussen een asbest attest en een asbest inventaris werd uitbundig besproken. Ook het belang van een asbest inventaris als bedrijf werd uitgelegd. Kanaal Z ging zelfs mee op keuring on the field en tonen hoe dit in zijn werk gaat. Wil je de volledige reportage zien? Bekijk hier de volledige video.

We willen toch allemaal een
betere/gezonde leefomgeving?

Daarom keurde de Vlaamse regering in 2018 het Actieplan asbestafbouw goed dat ervoor moet zorgen dat Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig is. Het plan is opgebouwd rond 2 peilers: asbestinventarisatie en asbestverwijdering, en bevat verschillende maatregelen om risicovolle asbesttoepassingen versneld uit onze gebouwen te verwijderen. Enkel asbesttoepassingen in goede staat mogen nog aanwezig zijn in onze leefomgeving. Al het risicovolle asbest moet op een veilige manier weggenomen en opgeborgen worden.

Sfeerbeeld Huispunt | Jouw partner voor asbestattesten, asbestinventarisatie & asbestsloopopvolging

Wat is asbest?

Asbest is een gevaarlijke stof die in het verleden op grote schaal werd gebruikt vanwege zijn unieke eigenschappen zoals hittebestendigheid en isolerende capaciteit. Door de ontdekking van de schadelijke effecten op de gezondheid is het gebruik van asbest sinds de jaren ’90 in veel landen sterk beperkt of verboden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat asbest precies is, waar het werd gebruikt en welke gezondheidsrisico’s het met zich meebrengt.

Sfeerbeeld Huispunt

Wanneer is een asbest attest verplicht?

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt in de bouwsector vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Vandaag is het echter algemeen bekend dat asbest ernstige gezondheidsrisico’s zoals longkanker en andere ademhalingsproblemen met zich meebrengt. Om de veiligheid van werknemers, bewoners en het milieu te waarborgen, is het in België verplicht om een asbestattest te hebben onder bepaalde omstandigheden die we in dit artikel zullen uitleggen.

Sfeerbeeld Huispunt

Wanneer is een asbestinventarisatie verplicht?

Heb je een asbestinventarisatie nodig? Doe een beroep op de gecertificeerde asbestdeskundigen van Huispunt! Wist je trouwens dat we in iedere regio van Vlaanderen actief zijn? Van West-Vlaanderen tot Limburg: we kunnen iedere klant snel en professioneel van dienst zijn!

Sfeerbeeld Huispunt

Zonnepanelen op asbest dak: duurzame energie op een veilige manier

Als je eigenaar bent van een gebouw met een asbestdak, vraag je je misschien af of het mogelijk is om zonnepanelen op dat dak te installeren. Zonnepanelen op een asbest dak leggen is niet mogelijk. Eerst moet er bepaald worden of het effectief gaat om een asbest dak. Als het om een asbest dak gaat, moet het asbest eerst verwijderd worden voor zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit is niet alleen veiliger voor de bewoners van het gebouw, maar zonnepanelen hebben ook tal van voordelen. Zonnepanelen zorgen niet alleen voor een duurzamere energievoorziening, maar ook voor kostenbesparingen op de lange termijn.

Sfeerbeeld Huispunt

De onmisbare gids voor asbest controle in België

Vermoed je dat er asbesthoudende materialen in je gebouw zitten? Wil je niet dat asbestvezels vrijkomen met gezondheidsrisico’s als gevolg? Of kreeg je ineens te horen dat je als eigenaar van een gebouw verplicht een asbest controle moet laten uitvoeren? Geen paniek: de gecertificeerde asbestdeskundigen van Huispunt staan in elke regio van België klaar om jou bij te staan in allerlei asbestgerelateerde kwesties!

Sfeerbeeld Huispunt

Asbestinventaris bij verkoop van onroerend goed: wat zijn de regels?

Wist je dat je bij verkoop van onroerend goed over bepaalde documenten met betrekking tot asbest in het gebouw moet beschikken? Welke documenten dit nu precies zijn, of deze verplichting voor iedereen geldt en andere details over asbestinventaris bij verkoop, lees je verder in dit artikel!

Sfeerbeeld Huispunt

Asbestvezels: risico's, gezondheidseffecten en wetsvoorschriften

Asbestvezels zijn bekend om hun schadelijke effecten op de gezondheid. Om die reden moet de blootstelling aan asbesthoudend materiaal vermeden worden. Wat maakt asbest zo gevaarlijk en wat zijn de wettelijke voorschriften met betrekking tot asbesthoudende toepassingen? Lees er in dit artikel alles over!

Sfeerbeeld Huispunt

Asbestinventaris: prijs op maat berekend

Heb je een vermoeden dat er asbestverdachte materialen in je gebouw aanwezig zijn? Dan is het hoog tijd om een gecertificeerde asbestdeskundige in te schakelen!

Natuurlijk wil je ook een goed zicht hebben op het bijkomend kostenplaatje. In dit artikel vertelt Huispunt op basis van welke factoren de prijs van een asbestinventaris bepaald wordt. Wil je meteen weten wat de kosten zijn voor een asbestinventarisatie van jouw gebouw? Vraag dan direct een offerte op maat: onze gecertificeerde asbestdeskundigen staan klaar voor jou!

Sfeerbeeld Huispunt

Veilig werken met eternit asbest? Laat eerst asbestinventarisatie uitvoeren!

Als je denkt aan renovaties, verbouwingen of het onderhoud van je huis, is veiligheid een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Een potentieel gevaarlijk materiaal waar je op moet letten, is eternit asbest. In het verleden werd eternit asbest veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal vanwege zijn uitstekende eigenschappen zoals hittebestendigheid en duurzaamheid. Dit bouwmateriaal kan echter asbestvezels bevatten die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Sfeerbeeld Huispunt