Renoveren met asbestattest? Goed bezig!

Ben je van plan om je woning of een ander gebouw ouder dan 2001 te renoveren? Dan ben je goed bezig als je vooraf een asbestattest laat opmaken.

En als je al een asbestattest hebt, ben je écht keigoed bezig als je een aanvullend onderzoek laat uitvoeren!

Bron: https://ovam.vlaanderen.be/renoveren

We willen toch allemaal een
betere/gezonde leefomgeving?

Daarom keurde de Vlaamse regering in 2018 het Actieplan asbestafbouw goed dat ervoor moet zorgen dat Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig is. Het plan is opgebouwd rond 2 peilers: asbestinventarisatie en asbestverwijdering, en bevat verschillende maatregelen om risicovolle asbesttoepassingen versneld uit onze gebouwen te verwijderen. Enkel asbesttoepassingen in goede staat mogen nog aanwezig zijn in onze leefomgeving. Al het risicovolle asbest moet op een veilige manier weggenomen en opgeborgen worden.

Sfeerbeeld Huispunt | Jouw partner voor asbestattesten, asbestinventarisatie & asbestsloopopvolging

Het belang van een asbestattest gemeenschappelijke delen

Het hebben van een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen van een gebouw is van cruciaal belang voor de veiligheid van jouw appartementsgebouw. In dit artikel gaan we dieper in op wat een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen is, wie het nodig heeft, hoe je het verkrijgt en waarom het van uiterst belang is om ervoor te zorgen dat jouw gemeenschappelijke ruimtes vrij zijn van asbest. Ben je op zoek naar een specialist die jou hierbij kan helpen? Neem dan zeker contact op met Huispunt.

Sfeerbeeld Huispunt

Alles wat je moet weten over een asbestkeuring

Asbest is al lange tijd een zorgwekkende stof vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Als je een woning bezit, is het essentieel om op de hoogte te zijn van asbest en hoe je jezelf en je familie kunt beschermen. Een van de belangrijkste aspecten van asbestbeheer is de “asbestkeuring”, die uitgevoerd kan worden door een gespecialiseerd bedrijf zoals Huispunt.

Sfeerbeeld Huispunt

Asbestattest: prijs en uitleg - Huispunt

Wanneer asbest aanwezig is in een gebouw kan het een risico vormen voor de gezondheid van de mensen in de buurt. Daarom heeft de Vlaamse overheid beslist dat een asbestattest nodig is om de veiligheid van een gebouw te bepalen wanneer het verkocht wordt. Om dat asbest op te stellen heb je echter de hulp nodig van een gecertificeerde asbestdeskundige. Waar je zo’n deskundigen vindt? Bij Huispunt natuurlijk! In dit artikel vertellen we je meer over wat een asbestattest inhoudt en hoeveel je ervoor betaalt.

Sfeerbeeld Huispunt

Aanvraag asbestattest: Huispunt legt uit

Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van gebouwen die voor 2001 gebouwd zijn. Waarschijnlijk blijf je echter nog met een paar dringende vragen zitten: wat houdt dat precies in, zo’n asbestattest? Waar kan je dat aanvragen? Wat moet er gebeuren om het attest in orde te brengen? Huispunt vertelt je graag het antwoord op al jouw vragen. Wij bestaan uit een team van gecertificeerde asbestdeskundigen die je met alle stappen in het proces kunnen helpen.

Sfeerbeeld Huispunt

De onmisbare gids voor asbest controle in België

Vermoed je dat er asbesthoudende materialen in je gebouw zitten? Wil je niet dat asbestvezels vrijkomen met gezondheidsrisico’s als gevolg? Of kreeg je ineens te horen dat je als eigenaar van een gebouw verplicht een asbest controle moet laten uitvoeren? Geen paniek: de gecertificeerde asbestdeskundigen van Huispunt staan in elke regio van België klaar om jou bij te staan in allerlei asbestgerelateerde kwesties!

Sfeerbeeld Huispunt

De rol van een asbestdeskundige: veiligheid en milieubewustzijn

Asbest, ooit geprezen om zijn veelzijdigheid en duurzaamheid, is nu een bekend gezondheidsrisico. Het is een natuurlijk mineraal dat in de 20e eeuw veel werd gebruikt in bouwmaterialen vanwege zijn brandwerende eigenschappen en isolatievermogen. Echter, wanneer asbestvezels in de lucht terechtkomen en worden ingeademd, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder asbestose en verschillende vormen van kanker. Hier komt de rol van een asbestdeskundige naar voren, die naast een verplichte opleiding en basiskennis asbest, ook relevante beroepservaring en kennis van de relevante wetgeving moet hebben om zijn functie effectief uit te oefenen.

Sfeerbeeld Huispunt

Asbest analyse: wat u moet weten

Asbest is een natuurlijk mineraal met een vezelachtige structuur die in het verleden veelvuldig werd gebruikt in bouwmaterialen vanwege zijn brandwerende eigenschappen, sterkte en isolerende capaciteiten. Echter, naarmate de gezondheidsrisico’s van asbest duidelijker werden, is het gebruik van materiaal dat asbest bevat in veel landen sterk verminderd of verboden. Blootstelling aan asbest kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom.

Sfeerbeeld Huispunt

Asbestattest in Vlaanderen: verplichte veiligheid

Asbest is een stille bedreiging die zich schuilhoudt in oudere gebouwen en woningen. Het asbestattest is een cruciaal document dat een integraal onderdeel vormt van de verkoop van gebouwen en woningen in België, met name in Vlaanderen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een asbestattest is, waarom het van essentieel belang is voor zowel kopers als verkopers, en hoe je er een kunt verkrijgen.

Sfeerbeeld Huispunt

Asbestattest bij verkoop van onroerend goed: wat zijn de regels?

Wist je dat je bij verkoop van onroerend goed over bepaalde documenten met betrekking tot asbest in het gebouw moet beschikken? Welke documenten dit nu precies zijn, of deze verplichting voor iedereen geldt en andere details over asbestattest bij verkoop, lees je verder in dit artikel!

Sfeerbeeld Huispunt

Het belang van een asbestattest.

Asbest is een zeer gevaarlijke stof die vroeger veelvuldig gebruikt werd in de bouw. Het is inmiddels bekend dat blootstelling aan asbest zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid, met name voor de longen. Mensen die in gebouwen wonen of werken waar asbest is verwerkt, lopen een groot risico op het ontwikkelen van asbestgerelateerde ziekten. Een asbestattest kan helpen om deze risico’s te verminderen.
In dit artikel gaan we dieper in op wat een asbestattest is, waarom het zo belangrijk is.

Sfeerbeeld Huispunt