Samen op weg naar een asbestveilige omgeving! Het asbestattest is verplicht in België.

Het attest is verplicht bij de verkoop van een gebouw met bouwjaar vóór 2001. Huispunt bezorgt u een attest binnen de 5 werkdagen. 

Wat is een asbestattest?

Het asbestattest geeft informatie over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in het een gebouw. Het bevat ook aanbevelingen voor de te treffen maatregelen om de veiligheid van de bewoners, de werknemers en het milieu te garanderen. Bij de verkoop van een gebouw of bij afbraakwerken is een geldig asbestattest verplicht. Asbesthoudende materialen zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen leiden tot ernstige ziektes zoals longkanker en asbestose.

Het asbestattest zorgt ervoor dat asbestverdachte materialen worden geïdentificeerd en de krijtlijnen worden uitgetekend om deze op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen.

Onze werkwijze

De gecertifieerde ADI’s – asbestdeskundigen-inventarisatie – van Huispunt genoten allemaal een intensieve opleiding. Bij hun inspecties en inventarisaties volgen ze strikt het inspectieprotocol van de OVAM en onze beroepsfederatie.

Premies voor asbestverwijdering

Enkele voorbeelden uit de waaier van premies voor asbestverwijdering die in België beschikbaar zijn:

• De Vlaamse Overheid geeft een premie van €8 per vierkante meter voor de verwijdering van asbestdaken tot maximaal €1.000 per adres. De premie kan worden aangevraagd door particulieren, bedrijven, lokale overheden en verenigingen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen particulieren en verenigingen een premie aanvragen voor de verwijdering van asbesthoudende materialen in hun woning of gebouw. De premie bedraagt 90% van de factuur (tot maximaal €3.000).

In Wallonië kunnen particulieren, bedrijven en lokale overheden een premie aanvragen voor de verwijdering van asbesthoudende materialen. De premie bedraagt 50% van de kosten (tot maximaal €5.000).

Hou er rekening mee dat de aanvraag van premies voor asbestverwijdering aan bepaalde voorwaarden en regels is gebonden. Zo moet bijvoorbeeld de verwijdering van het asbest worden uitgevoerd door een erkende aannemer en moet er een asbestinventaris attest worden opgesteld. Controleer Het is daarom aan te raden om vooraf de voorwaarden van de premies te controleren en te en zorg ervoor dat de asbestverwijdering voldoet aan de vereiste regelgeving.

Binnen 5 werkdagen een geldig asbestattest.

Sinds november 2022 is het asbestattest verplicht bij de verkoop van een gebouw dat vóór 2001 werd gebouwd. Huispunt bezorgt u binnen 5 werkdagen een erkend attest.

Heeft u een asbestattest nodig?

Controleer het bouwjaar van de woning. Als het gebouw dateert van na 2001, hoeft u geen asbestattest te laten opstellen.

Wat als er asbest wordt aangetroffen?

Als er asbest in uw woning aangetroffen wordt, dan neemt u dit best ernstig op. Het is belangrijk om uzelf en de anderen te beschermen. Afhankelijk van de hoeveelheid en de staat van het asbest, kunnen er verschillende acties ondernomen worden.

Als het asbest niet beschadigd is en het zich in een afgesloten ruimte bevindt waar niemand bij kan, dan kunt u ervoor kiezen om het asbest te laten zitten en het regelmatig te laten controleren. Wanneer het asbest beschadigd is of zich in een ruimte bevindt die voor mensen toegankelijk is, dan moet het verwijderd worden door een gespecialiseerd bedrijf.

Heb je nog vragen of informatie nodig?

Afspraak maken

Tijden de werkuren zijn wij telefonisch of per mail bereikbaar om een afspraak vast te leggen. U kunt ook steeds via ons contactformulier uw aanvraag versturen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Icoon Usp

Premium B2B aanbod

• Commercieel correcte prijszetting
• Snelle, professionele aanpak
• Full service pakket (AIA / EPC / KEI)

Icoon Usp

Klantentevredenheid

• Erkende asbestinspecteurs
Kwalitatieve dienstverlening.
• Uitstekende klantenservice.
• Persoonlijke aandacht.
• Snelle dienstverlening.

Icoon Usp

Projectplanning

• Correcte doorlichting door de asbestinspecteurs
• Opstellen plan van aanpak.
• Vooronderzoek gebouw.
• Grondige analyse en zorgvuldige rapportering
• Definiëren van vervolgstappen.

Icoon Usp

Actief in gans Vlaanderen

Door onze uitgebreide equipe van keurders in gans Vlaanderen, is vormt afstand voor ons Huispunt geen probleem.

Waarom kiezen voor Huispunt?

Sfeerbeeld Huispunt Icoon uitroepteken
Icoon uitroepteken

Huispunt is actief in heel Vlaanderen.

Wij hebben ADI’s (asbestdeskundigen-inventarisatie) in gans Vlaanderen. Voor Huispunt is dan ook geen enkele afstand te ver. Wij zijn actief van West-Vlaanderen tot Limburg, met ADI’s in elke regio. Zo kunnen we iedere klant snel en degelijk van dienst zijn.

 

We investeren continu in de aanwerving van asbestinspecteurs. Zo kunnen we u een uitmuntende, snelle service garanderen.

Een professionele aanpak en vakkennis staan bij Huispunt voorop. Al onze keurders hebben een intensieve opleiding genoten. Ze scholen zich ook voortdurend bij, om hun kennis van de wettelijke aspecten up-to-date te houden.

Icoon uitroepteken