06/02/2024

Asbestinventaris opmaken met Huispunt

Dat een asbestinventarisatie verplicht is voor gebouwen waar werknemers tewerkgesteld worden wist je waarschijnlijk al. Hoe dit in zijn werk gaat is echter niet zo simpel. Je hebt ... Lees meer

Wat is een asbestinventaris?

Een asbestinventaris beschrijft alle asbesthoudende materialen in een gebouw. Zowel rechtstreeks waarneembare materialen als minder rechtstreeks waarneembare asbestbronnen worden onderzocht. Een visuele inspectie is dus niet genoeg: onze deskundigen zullen ook staaltjes nemen die onderzocht worden in een erkend laboratorium, zodat je zeker kan zijn van grondig onderzoek.

 

Verplicht voor bedrijven

Een asbestinventaris opstellen is niet zomaar een optie: het is verplicht voor ondernemingen die personeel tewerkstellen. Sinds 1995 is een asbestinventaris bovendien verplicht voor alle bedrijven, ongeacht het bouwjaar van het gebouw.

 

Deze inventaris moet beschikbaar worden gemaakt voor alle werknemers in het bedrijf, zodat zij op de hoogte zijn van de eventuele gezondheidsrisico’s in het gebouw. Wanneer de asbestinventaris opgemaakt wordt bevat die bovendien een risico-beheersmaatregelenplan. Dit geeft adviezen mee over hoe er met het eventuele aanwezige asbest moet worden omgegaan.

 

Hoe duur is een asbestinventaris?

De prijs van een asbestinventaris hangt af van een paar verschillende factoren.

 

Destructiviteit

In bepaalde gevallen is er geen grondig onderzoek nodig. We kijken dan vooral naar de aanwezigheid van golfplaten, vloerbedekking, isolatie, … Dan is er het licht destructief onderzoek, waarbij gebruikgemaakt wordt van handgereedschap en mogelijk materiaalmonsters worden genomen. Ten slotte is het destructief onderzoek. Dit is ook het duurste onderzoek, waarbij dingen kapot gemaakt of afgebroken kunnen worden om de asbest te inventariseren.

 

Aantal monsters

Er worden steeds materiaalmonsters genomen tijdens een asbestinventarisatie, maar hoe groter het gebouw, hoe groter het aantal monsters. Dan gaat de prijs van de absestinventaris uiteraard ook omhoog.

 

Grootte van de ruimte

Ook gaan de kosten van een asbestinventaris omhoog wanneer het gaat om een grote ruimte en er dus meer oppervlakte geïnspecteerd moet worden.

Gebouw afbreken? Zorg voor goede sloopopvolging!

Renovatie of sloopwerken?

Bij grote renovatie of sloopwerken is het ook verplicht om over een asbestinventaris te beschikken. Zo is de uitvoerder op de hoogte van de aanwezige asbest. Als het noodzakelijk is, moet eerst alle asbest weggehaald worden voor het begin van de renovatie of sloopwerken.

 

Moeten er renovatiewerken gebeuren aan jouw gebouw? Dan is een beheerprogramma opmaken erg belangrijk. Zo weet je hoe het asbesthoudend materiaal verwijderd kan worden op een veilige manier.

 

Plan jij om jouw gebouw te laten slopen? Dan is het belangrijk dat eventueel asbesthoudende materialen niet zomaar bij het sloopafval terechtkomen. Bij het bouwbeheer van een groot sloopproject ben je verplicht om een sloopinventaris van de afvalstoffen te laten opmaken van alle materialen die kunnen vrijkomen tijdens de sloop. Gecertificeerde asbestdeskundigen zoals de experts van Huispunt kunnen je helpen om een sloopopvolgingsplan op te stellen en na te leven, zodat ingesloten materialen die bij het slopen bloot komen te liggen op de correcte manier kunnen worden weggenomen.

 

Kies voor Huispunt in jouw strijd tegen asbest

Voor de gezondheid van jouw werknemers is het erg belangrijk dat er correct wordt omgegaan met eventueel asbest in jouw gebouw. Bij Huispunt kan je gelukkig genieten van een fantastische B2B-service!

 

Wij zorgen ervoor dat jij kan genieten van een full service pakket aan een correcte prijs. Bovendien mag je er zeker van zijn dat onze gecertificeerde asbestdeskundigen elke opdracht juist uitvoeren dankzij hun professionele, maar toch persoonlijke aanpak.

 

Ook zijn wij dankzij ons uitgebreid team aan deskundigen overal in Vlaanderen beschikbaar om jouw bedrijf bestand te maken tegen asbest. Op ons kan je rekenen!

 

Onze gecertificeerde asbestdeskundigen genoten een intensieve opleiding en gaan dus altijd professioneel aan het werk bij hun inventarisaties. Ze volgen strikt het inspectieprotocol van OVAM en onze beroepsfederatie.

 

Maak een afspraak voor jouw asbestinventaris

Heeft jouw bedrijf nood aan een asbestinventaris? Schakel dan de experts van Huispunt in! Maak snel een afspraak om de details te bespreken. Heb je nog vragen over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag.