06/02/2024

Zonnepanelen op asbest dak: duurzame energie op een veilige manier

Als je eigenaar bent van een gebouw met een asbestdak, vraag je je misschien af of het mogelijk is om zonnepanelen op dat dak te installeren. Zonnepanelen op een asbest dak leggen ... Lees meer

Voordelen van zonnepanelen

Zonne-energie is een schone en hernieuwbare energiebron die bijdraagt tot een vermindering van de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Door zonnepanelen te plaatsen, kun je je eigen groene energie opwekken en je ecologische voetafdruk verkleinen.
Bovendien bieden zonnepanelen op lange termijn financiële voordelen. Je kunt besparen op energiekosten door je eigen elektriciteit op te wekken en mogelijk te profiteren van subsidies die beschikbaar zijn in België voor de installatie van zonnepanelen. Lees hier meer over deze subsidies.

Zonnepanelen plaatsen? Eerst asbest saneren!

Voordat op een asbestdak zonnepanelen geplaatst kunnen worden, is het belangrijk om je dak te laten saneren. Asbest is een gevaarlijk materiaal dat ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt bij blootstelling eraan. Door de schadelijke deeltjes van asbest in te ademen kan je ernstige ziektes ontwikkelen.

Maar hoe weet je nu of een dak asbest bevat? Meestal gaat het bij een asbestdak om een dak met golfplaten. Deze golfplaten bestaan uit meerdere lagen en hebben de structuur van een honingraat. Door naar de breuklijn te kijken, kan je ook zien of het om asbest gaat of niet. Als je grote vezels ziet, dan gaat het over asbest golfplaten. Zie je kleine vezels? Dan zijn de golfplaten asbestvrij.

Om zeker te zijn dat het om een asbest dak gaat, kunnen we een monsteranalyse doen. Door een staaltje te nemen van het dak, kunnen we dit laten analyseren door een gecertificeerd laboratorium. Het is natuurlijk belangrijk om zeker te weten dat je dak geen asbest bevat zodat je jezelf en andere mensen niet in gevaar brengt. De gecertificeerde asbestdeskundigen van Huispunt kunnen je professioneel en efficiënt helpen bij het identificeren van een asbestdak. Neem contact op met Huispunt om een monsteranalyse uit te laten voeren.

Wanneer een dak asbestvrij is gemaakt, kunnen de zonnepanelen geplaatst worden. Het is sterk aan te raden om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor de asbestsanering, omdat zij de nodige kennis en ervaring hebben om het proces veilig uit te voeren. De kosten en tijdsduur van de asbestsanering variëren afhankelijk van de omvang van het dak, de onderliggende materialen en de staat van het asbest.

Veiligheid en regelgeving in België

Wanneer je met asbest werkt, is veiligheid van het grootste belang. Het is essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om blootstelling aan asbesthoudende materialen te voorkomen wanneer je een gebouw wilt verkopen of aan afbraakwerken wilt beginnen. De eigenaar van het gebouw is verplicht om een asbestattest aan te vragen. Lees hier meer over de verplichtingen rond het asbestattest en zonnepanelen.
Met zonnepanelen op je dak kun je niet alleen profiteren van duurzame energie, maar ook bijdragen aan een schonere toekomst. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en te voldoen aan de regelgeving, kun je op een veilige en verantwoorde manier zonnepanelen op je dak laten installeren. Raadpleeg altijd een gespecialiseerd bedrijf voor advies op maat!

Asbestattest nodig? Doe een beroep op Huispunt!

Onthoud dat asbest een gevaarlijke stof is en dat blootstelling eraan ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Neem geen risico’s en laat het over aan professionals van Huispunt: onze medewerkers komen graag een monsteranalyse uitvoeren in alle regio’s van Vlaanderen.