06/02/2024

Huis verkopen met asbest dak: vergeet een asbestattest niet!

Je hebt besloten om je huis te verkopen, maar er is één obstakel: je dak bevat asbest. Het verkopen van een huis met een asbest dak kan ingewikkeld lijken, maar met de juiste inf... Lees meer

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat vroeger veelvuldig werd gebruikt in de bouw vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Helaas is het ook bekend dat asbest ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt zoals longziekten en kanker.

Asbesthoudende materialen kunnen in twee categorieën worden verdeeld: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest bevattende producten.

 

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest verwijst naar asbestvezels die stevig vastzitten in een bindmiddel, bijvoorbeeld cement. Deze vorm van asbest is over het algemeen minder gevaarlijk, omdat de vezels niet gemakkelijk vrijkomen zolang het materiaal in goede staat blijft. Als het asbest dak bijvoorbeeld in goede staat is en niet beschadigd is, zijn de risico’s voor de gezondheid relatief laag.

 

Niet-hechtgebonden toepassingen van asbest

Niet-hechtgebonden asbest vormt daarentegen een groter gevaar. Dit type asbest is niet gemengd met een bindmiddel en de vezels kunnen dus makkelijker vrijkomen. Bij dakbedekking uit niet-hechtgebonden asbest, bijvoorbeeld asbestgolfplaten, kunnen de vezels loskomen en in de lucht terechtkomen. Dit verhoogt het risico op inademing van asbestvezels, wat op zijn beurt kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Verplichtingen met betrekking tot asbest bij verkoop van gebouwen

In België ben je als eigenaar verplicht om een geldig asbestattest te hebben bij de verkoop van een toegankelijke constructie die vóór 2001 is opgericht. Deze verplichting geldt trouwens ook indien je geen gebouw maar een appartement of een commercieel gebouw verkoopt.

 

Wat is een asbestattest?

Het asbestattest geeft aan of er al dan niet asbest aanwezig is in het gebouw. Dit document kan alleen door een gecertificeerde asbestdeskundige worden opgemaakt. De wettelijke verplichting om over een geldig asbestattest te beschikken geldt voor alle soorten gebouwen in Vlaanderen. Het is dus essentieel dat je als verkoper op de hoogte bent van deze verplichting en ervoor zorgt dat je een geldig asbest attest hebt voordat je je huis te koop aanbiedt.

Daarnaast is het van groot belang om potentiële kopers volledig en eerlijk te informeren indien het dak asbesthoudend is. Het asbest attest moet aan de kopers ter beschikking worden gesteld voor het verlijden van de notariële akte. Dit stelt hen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en eventuele kosten voor asbestsanering in overweging te nemen. Zo voorkom je juridische problemen en onverwachte kosten in latere stadia van het verkoopproces.

 

Asbest verwijderen bij verkoop van een gebouw: wie draagt de kosten?

In de meeste gevallen is de verkoper verantwoordelijk voor de uitvoering en draagt hij de kosten hiervan.

We raden aan dat jij als koper goed het attest bekijkt en een juiste inschatting maakt naar de kosten toe en deze bijvoorbeeld als onderhandelingstool in te zetten.

 

Veilig werken met asbesthoudende materialen? Win advies van gecertificeerde asbestdeskundigen in!

Wanneer je met asbest omgaat, is veiligheid van het grootste belang. Het is sterk aanbevolen om een gecertificeerd asbestdeskundige in te schakelen die al het asbesthoudende materiaal in het gebouw in kaart kan brengen. Deze professionals hebben de juiste kennis en expertise om de nodige maatregelen vast te leggen zodat de blootstelling aan asbestvezels tot een minimum wordt beperkt.

Het team van Huispunt bestaat uit gecertificeerde asbestdeskundigen met ruime expertise in de bouwsector. Onze professionals hebben allemaal de nodige opleiding genoten en scholen zich voortdurend bij: zo kunnen we onze klanten professioneel en efficiënt van dienst zijn. Dus heb je een asbestattest nodig? Of overweeg je een asbestinventarisatie om alle risico’s van het gebouw in kaart te brengen? Maak een afspraak met de experts van Huispunt: wij doen al de rest!

Het verschil tussen een asbestattest en een asbestinventarisatie

Vaak wordt er verwarring gezaaid tussen het asbestattest en de asbestinventarisatie. Een asbestattest is een officieel document dat aangeeft of een woning asbestvrij is en welke maatregelen moeten worden genomen indien dit niet het geval is. Aan de andere kant is een asbestinventarisatie een gedetailleerd onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in een gebouw en is de inventarisatie gericht op ondernemingen met werknemers in dienst. Er zijn twee soorten asbestinventarisatie: destructief en niet-destructief onderzoek.

Het is belangrijk om te begrijpen welk type onderzoek vereist is en om de juiste professionals in te schakelen om dit uit te voeren. We raden je ten zeerste aan om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde stappen zet om je huis met een asbest dak op een verantwoorde en veilige manier te verkopen.

 

Wil je een huis verkopen met asbesthoudend dak? Doe een beroep op professionals van Huispunt!

Wanneer je een huis met een asbestdak verkoopt, is het belangrijk om de juiste informatie te hebben en de nodige stappen te ondernemen.

Huispunt is een betrouwbare partner die je kan helpen bij alle je asbest aangelegenheden. Wij staan in voor professioneel advies en helpen je het verkoopproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met de juiste aanpak kun je succesvol je huis verkopen, zelfs met een asbest dak. Ook voor andere attesten en certificaten zoals een KEI- of een EPC-attest kan je bij ons terecht.

Meer info nodig over onze diensten? Neem vrijblijvend contact op: onze experts staan voor je klaar in elke regio van Vlaanderen!