06/02/2024

Veilig werken met eternit asbest? Laat eerst asbestinventarisatie uitvoeren!

Als je denkt aan renovaties, verbouwingen of het onderhoud van je huis, is veiligheid een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Een potentieel gevaarlijk materia... Lees meer

Wat is eternit asbest?

Eternit asbest is een specifieke vorm van asbesthoudend materiaal dat werd geproduceerd door het bedrijf Eternit. Het is een soort asbestcement waarmee verschillende producten in het verleden werden gemaakt.

Zo werd eternit asbest vaak gebruikt voor gevelbekleding, dakbedekking, golfplaten en rioleringen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit materiaal zeer gevaarlijk kan zijn wanneer het wordt beschadigd of bewerkt, waardoor asbestvezels vrijkomen in de lucht.

 

Hechtgebonden vs. niet-hechtgebonden asbest

Er bestaan twee belangrijke categorieën asbestmaterialen. Zo heb je enerzijds hechtgebonden toepassingen van asbest en anderzijds niet-hechtgebonden asbestmaterialen.

 

Het gevaar van niet-hechtgebonden asbest

Niet-hechtgebonden asbest is een vorm van asbest die een verhoogd risico met zich meebrengt. Deze variant van asbest wordt vaak aangetroffen in de vorm van losse vezels, poeder of vlakke platen die gemakkelijk uit elkaar vallen. Ook eternit asbest kan voorkomen in niet-hechtgebonden vorm, wat betekent dat de asbestvezels niet stevig gebonden zijn aan het cementmengsel.

Het gevaar van niet-hechtgebonden asbest schuilt in het feit dat de vezels nauwelijks verankerd zijn en dus gemakkelijk in de lucht kunnen vrijkomen. Wanneer je ze inademt, kunnen deze vezels zich nestelen in je longen en op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen zoals asbestose en longkanker veroorzaken. Door de vezelachtige structuur is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn wanneer je met niet-hechtgebonden asbest werkt, omdat de risico’s op blootstelling en verspreiding van de vezels groter zijn dan bij de hechtgebonden asbest waar de asbestvezels stevig vastzitten.

Let op, ook hechtgebonden asbesttoepassingen (bijvoorbeeld hechtgebonden asbestcement waarbij asbestvezels stevig verankerd zijn) kunnen gevaarlijk zijn. Het blijft dus belangrijk om gespecialiseerde experts te raadplegen vooraleer aan sloop- of renovatiewerkzaamheden te beginnen, ongeacht het soort asbestmateriaal dat in het pand werd gebruikt.

Veilig aan de slag met asbest? Laat eerst een asbestinventarisatie uitvoeren!

Bij het uitvoeren van werkzaamheden waarbij asbest betrokken is, is het essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Dit omvat het dragen van beschermende kleding, het gebruik van ademhalingsbescherming en het creëren van een gecontroleerde werkomgeving om de verspreiding van vezels te minimaliseren.
Om de aanwezigheid van asbest in kaart te brengen en de risico’s te beoordelen, is het noodzakelijk om een grondige asbestinventarisatie uit te voeren. Huispunt is gespecialiseerd in allerlei asbestgerelateerde aangelegenheden. Ons team kan je helpen bij de identificatie van asbest en het nemen van de juiste maatregelen om de veiligheid te waarborgen.

Meer info over onze diensten of meteen een offerte op maat? Neem contact op met ons!

 

Eternit asbest herkennen

Het herkennen van eternit asbest kan zeer lastig zijn. Het ziet er namelijk uit als gewoon cementgebonden materiaal. Vaak is visuele inspectie door de eigenaar alleen niet voldoende om de aanwezigheid van asbestvezels te bepalen. Het is raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in asbestinventarisatie om een grondige analyse uit te voeren.

De medewerkers van Huispunt hebben allemaal de nodige opleidingen achter de rug en scholen zich voortdurend bij om op de hoogte te zijn van nieuwe technieken. Onze gecertificeerde asbestdeskundigen zijn werkzaam in elke regio van Vlaanderen. Voor een asbestinventarisatie van je gebouw ben je bij ons dus op het juiste adres!

 

De gevolgen van blootstelling aan asbesthoudende eternit asbest

Blootstelling aan eternit asbest kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Asbestvezels zijn microscopisch klein en kunnen gemakkelijk worden ingeademd. Wanneer deze vezels in de longen terechtkomen, kunnen ze ernstige longaandoeningen veroorzaken, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom. De symptomen van deze ziekten kunnen pas na tientallen jaren optreden, waardoor het risico vaak onderschat wordt.

 

Werken met eternit asbest zonder gezondheidsrisico’s? Laat eerst asbestinventarisatie uitvoeren!

Asbestinventarisatie is een cruciale stap om de aanwezigheid van asbest in een gebouw of object nauwkeurig in kaart te brengen. Het proces wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf dat gespecialiseerd is in asbestonderzoek.
Tijdens de inventarisatie worden er monsters genomen en geanalyseerd in een laboratorium om de aanwezigheid van asbestvezels te bevestigen. Op basis van de resultaten wordt een gedetailleerd rapport opgesteld met aanbevelingen voor eventuele verwijdering of beheersmaatregelen.

Safety first: laat asbestinventarisatie uitvoeren door Huispunt

Bij het werken met eternit asbest is het van groot belang om betrouwbare en professionele experts in te schakelen voor de asbestinventarisatie.
Huispunt is een ervaren en gecertificeerd bedrijf dat gespecialiseerd is in asbestonderzoek en -inventarisatie. Ons team van experts staat klaar om jou te helpen om veilig te werken met asbest. Door een grondige inventarisatie uit te voeren, kunnen zij de aanwezigheid van de asbest in kaart brengen en je voorzien van de juiste informatie en advies om de risico’s te minimaliseren. Na de asbestinventarisatie krijg je duidelijke richtlijnen mee zodat eternit asbestcement veilig verwijderd wordt zonder schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

 

Werd er asbest gebruikt bij het bouwen van je pand? Neem contact op met Huispunt!

Veilig werken met asbest begint met een grondige asbestinventarisatie. Laat de professionals van Huispunt de aanwezigheid van asbest in je huis of gebouw in kaart brengen, zodat je de juiste stappen kunt nemen om de gezondheid van jezelf en anderen te beschermen.
Neem geen risico’s met eternit asbest en werk veilig: onze gecertificeerde asbestdeskundigen staan je graag bij. Maak vandaag nog een afspraak of neem gerust contact op voor meer info over onze diensten!