06/02/2024

Alles wat je moet weten over een asbestkeuring

Asbest is al lange tijd een zorgwekkende stof vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Als je een woning bezit, is het essentieel om op de hoogte t... Lees meer

Wat is een asbestkeuring?

Een asbestkeuring of asbestattest is een inspectieproces dat wordt uitgevoerd om de aanwezigheid van asbest in een gebouw of op een specifieke locatie te identificeren en te beoordelen. Het doel is om de risico’s van asbestblootstelling te verminderen en ervoor te zorgen dat een gebouw asbestveilig is voor bewoners en werknemers.

 

Wanneer heb je een asbestkeuring nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin een asbestkeuring en asbestattest nodig is. We sommen ze graag even voor je op:

Renovaties of sloopwerkzaamheden

Bij renovaties of sloopwerkzaamheden: als je van plan bent om renovaties of sloopwerkzaamheden uit te voeren in een oudere woning of een gebouw, is het cruciaal om potentiële asbestbronnen te identificeren voordat het werk begint. Er moet dus gekeken worden of er in het gebouw asbest aanwezig is.

 

Bij aankoop van een oudere woning (gebouwd voor 2001)

Bij de aankoop van een oudere woning (gebouwd voor 2001): Als je een oudere woning wilt kopen, is het verstandig om deze te laten keuren op ingesloten asbest, zodat je niet voor onverwachte kosten en gezondheidsproblemen komt te staan.

 

Bij vermoedens van asbest

Bij vermoedens van asbest: Als je vermoedt dat er asbest aanwezig is in je huis of gebouw, bijvoorbeeld vanwege verouderde isolatie of dakbedekking, is een keuring noodzakelijk voor bevestiging.

 

Vanaf 23 november 2022 is in België asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen of gebouwen gebouwd voor 2001. Indien het gebouw gebouwd is na 2001, hoeft u geen asbestattest te laten opstellen.

Asbestverwijdering en -beheer

Indien bepaalde materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, moet er beslist worden of het verdacht materiaal verwijderd dient te worden. Dit proces moet worden uitgevoerd door gekwalificeerde professionals om de veiligheid te waarborgen. Er zijn ook methoden voor het veilig beheer van asbesthoudende materialen als verwijdering niet direct nodig is.

Kortom, een asbestkeuring is een cruciale stap om de veiligheid te waarborgen en de gezondheidsrisico’s van asbestblootstelling te verminderen. Het is belangrijk om deze keuring serieus te nemen, vooral als je werkt met oudere gebouwen of van plan bent om renovaties uit te voeren.

 

Hoe gaan wij bij Huispunt te werk?

De gecertifieerde ADI’s – asbestdeskundigen-inventarisatie – van Huispunt genoten allemaal een intensieve opleiding. Bij hun inspecties en inventarisaties volgen ze strikt het inspectieprotocol van de OVAM en onze beroepsfederatie. We investeren continu in de aanwerving van asbestinspecteurs. Zo kunnen we u een uitmuntende, snelle service garanderen.

Een professionele aanpak en vakkennis staan bij Huispunt voorop. Al onze keurders hebben een intensieve opleiding genoten. Ze scholen zich ook voortdurend bij, om hun kennis van de wettelijke aspecten up-to-date te houden. Meer weten over de werkwijze van Huispunt? Dan kan je er hier meer over lezen.

 

Waarom kiezen voor Huispunt?

Wij bieden onze klanten een persoonlijke, uitmuntende all-round service. Huispunt is de specialist bij uitstek in het opstellen van asbestattesten, asbestinventarisatie en asbestsloopopvolging. Maar uiteraard bent u bij Huispunt ook aan het beste adres voor KEI attesten, EPC attesten, erkende schattingen, etc. Neem contact met ons op of vraag een offerte aan en wij helpen jou graag verder. Neem ook zeker een kijkje bij de mogelijke premies die in België worden aangeboden voor het verwijderen van asbest.