06/02/2024

Asbestinventarisatie: vertrouw op de experts van Huispunt

Dat de aanwezigheid van asbesthoudende materialen potentieel gevaarlijk kan zijn wist je waarschijnlijk al. Misschien wist je echter nog niet dat een asbestinventarisatie verplicht... Lees meer

Waarom is asbestinventarisatie nodig?

Asbesthoudend materiaal op tijd ontdekken is van groot belang voor de gezondheid van de mensen die gebruikmaken van het gebouw. Is er in een gebouw asbest aanwezig, dan kan dit namelijk ernstige risico’s met zich meebrengen. Zowel rechtstreeks waarneembare materialen als minder makkelijk zichtbare asbestverdachte materialen worden door een gecertificeerde asbestdeskundige van Huispunt opgespoord en getest. Zo ben jij klaar voor een volgende stap naar een gezonde omgeving.

 

Verplicht voor alle bedrijven

Voor alle gebouwen waar mensen werken, is een asbestinventaris verplicht. Onze experts zullen aan de hand van een visuele inspectie en grondig onderzoek de juiste technische informatie verzamelen om een asbestinventaris te kunnen opstellen.

Onze asbestinventaris bevat een risico-beheersmaatregelplan met adviezen over hoe het asbest veilig verwijderd kan worden of hoe je veilig verder kan werken.

 

Hoe gaan we te werk bij een asbestinventarisatie?

Tijdens een asbestinventarisatie starten we ons onderzoek met een visuele inspectie, daarna nemen we monsters van alle verdachte materialen zoals dakbedekking, vloerbedekking of isolatiemateriaal. De monsters worden vervolgens geanalyseerd door een gecertificeerd laboratorium op de aanwezigheid van asbest. Ten slotte worden de resultaten van het onderzoek in een asbestinventarisatierapport gegoten. Dit rapport bevat een overzicht van alle materialen die asbest bevatten en waar ze zich bevinden. In dit rapport wordt ook advies gegeven over hoe de asbesthoudende materialen het beste veilig verwijderd kunnen worden.

 

Destructieve asbestinventaris

We onderscheiden in feite twee types asbestinventarisatie: een destructieve asbestinventaris en een niet-destructieve inventaris.

Bij een destructieve asbestinventaris worden asbesthoudende materialen verwijderd of beschadigd om ze te kunnen analyseren en identificeren. Deze soort asbestinventarisatie wordt uitgevoerd wanneer de asbesthoudende materialen niet zichtbaar zijn of wanneer er geen documentatie hierover beschikbaar is. De destructieve asbestinventaris is complex en riskant, omdat er gemakkelijk asbestvezels kunnen vrijkomen. Daarom is het belangrijk dat deze inventarisatie wordt uitgevoerd door erkende asbestdeskundigen zoals de asbestdeskundigen van Huispunt. Wij beschikken namelijk over de nodige expertise en apparatuur om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen en zo te voorkomen dat asbestvezels vrijkomen. Een destructieve asbestinventaris wordt opgemaakt bij renovatie en sloopwerken, zodat werknemers niet onbeschermd in aanraking komen met asbest. Daarom bevat elk sloopopvolgingsplan een destructieve asbestinventaris.

Materialen die bij het slopen bloot komen kunnen niet zomaar bij het sloopafval terechtkomen. Daarom biedt Huispunt de nodige inspectie en begeleiding aan, zodat er op de juiste manier kan worden omgegaan met de aanwezigheid van asbest.

 

Niet-destructieve asbestinventaris

Bij een niet-destructieve asbestinventaris worden asbesthoudende materialen geïdentificeerd en geanalyseerd zonder dat ze beschadigd worden. Hierbij worden de asbesthoudende materialen geïdentificeerd a.d.h.v. een visuele inspectie. Dit onderzoek wordt vaak uitgevoerd wanneer de asbesthoudende materialen makkelijk toegankelijk zijn en de kans op verspreiding van de asbestvezels laag is. Als we niet zeker zijn dat het effectief om asbest gaat, kunnen we een monster nemen en dit door een labo laten analyseren.

Vertrouw op de expertise van Huispunt

Om ervoor te zorgen dat jouw asbestinventarisatie vlot verloopt doe je een beroep op Huispunt. Onze experten bieden jou een full service (AIA / EPC / KEI) aan voor een correcte prijs. We werken snel, maar correct, en zorgen voor een kwalitatief resultaat.

 

Waar kan je ons vinden?

We beschikken over een uitgebreid team van asbestdeskundigen in heel Vlaanderen. Daardoor vormt afstand voor ons geen enkel probleem! Wij zijn altijd in jouw buurt te vinden.

 

Maak een afspraak bij Huispunt

Wil jij je asbestinventarisatie toevertrouwen aan een professioneel bedrijf met een persoonlijke aanpak? Maak een afspraak bij Huispunt! Heb je nog vragen over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.