06/02/2024

Asbestattest: prijs en uitleg – Huispunt

Wanneer asbest aanwezig is in een gebouw kan het een risico vormen voor de gezondheid van de mensen in de buurt. Daarom heeft de Vlaamse overheid beslist dat een asbestattest nodig... Lees meer

Wat is een asbestattest?

Sinds 2022 is een geldig asbestattest verplicht wanneer een gebouw met bouwjaar voor 2001 op de markt terechtkomt. Dit attest wordt opgesteld op basis van een inspectie door een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie, waarna de gegevens worden doorgestuurd naar de centrale databank van OVAM om het asbestattest te laten opmaken. Dankzij Huispunt beschik je al binnen 5 werkdagen over jouw asbestattest!

 

Asbestinventaris

Om een asbestattest op te stellen moet men eerst een asbestinventaris opmaken. Tijdens dit proces wordt gecontroleerd of bepaalde gebouwonderdelen asbest bevatten of niet. Daarna worden ook richtlijnen genoteerd om de asbesthoudende materialen op de juiste manier te verwijderen. In het algemeen onderscheiden we twee verschillende manieren waarop een asbestinventarisatie kan worden uitgevoerd: een niet-destructieve inspectie of een destructieve inventarisatie.

 

Destructieve asbestinventarisatie of niet-destructief onderzoek?

In het geval van een destructief onderzoek is de eigenaar van het gebouw van plan om renovatiewerken uit te voeren. Dat betekent dat er ook gezocht moet worden naar asbesthoudende materialen die niet met het blote oog zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in isolatiemateriaal. Er worden kleine monsters genomen en opgestuurd naar een erkend laboratorium om dit ingesloten asbest op te sporen.

 

Wil je een asbestattest aanvragen zonder dat er renovatiewerken op de agenda staan? Dan voldoet een niet-destructieve asbestinventarisatie. Hierbij gaat men ervan uit dat de asbestverdachte materialen in niet-rechtstreeks waarneembare plaatsen niet bloot zullen komen te liggen.

Is een asbestattest verplicht?

Sinds 2022 is een asbestattest verplicht wanneer de eigenaar van een gebouw gebouwd voor 2001 dat gebouw wil verkopen. De standaard geldigheidstermijn van een attest is 10 jaar – of tot wanneer er een recenter asbestattest beschikbaar is.

Het asbestattest bestaat om de nieuwe eigenaar op de hoogte te brengen van eventueel gevaarlijke materialen in het gebouw. Het attest zal ook richtlijnen bevatten om deze materialen op een veilige manier te laten verwijderen. De attesten worden opgesteld op basis van de informatie van deskundigen, maar ze kunnen alleen worden afgeleverd door OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij). Dankzij Huispunt krijg je je attest al binnen 5 werkdagen in handen!

 

Asbestattest prijs bij Huispunt

Ben je benieuwd naar hoeveel een asbestattest je zal kosten? De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, waardoor er niet makkelijk van een vaste prijs gesproken kan worden. Bij Huispunt kan je er wel zeker van zijn dat de richtlijnen van het inspectieprotocol tot in de puntjes gevolgd worden, waardoor je kwaliteit ontvangt voor een correcte prijs. De prijs start vanaf 350 euro maar om een correcte prijs voor jouw gebouw te verkrijgen, maak je best een afspraak.

 

Huispunt: expert in asbest

Heb jij een asbestattest nodig? Vertrouw dan op de expertise van de gecertificeerde asbestdeskundigen van Huispunt! Wij staan bekend om onze fantastische service voor bedrijven. Bovendien bieden we meer dan één dienst aan: je kan bij ons ook terecht voor een asbestinventaris of voor een sloopopvolgingsplan.

 

Geweldige B2B service

Bij Huispunt vind je een full service pakket (AIA / EPC / KEI) aan een correcte prijs. Wij leveren niet alleen snel wat jij nodig hebt, maar we zorgen er ook voor dat onze attesten, inventarissen en plannen altijd van een hoge kwaliteit zijn. Zo beschermen we jouw gezondheid en de gezondheid van jouw werknemers.

 

Asbestinventaris opmaken

Een asbestinventaris opmaken is verplicht voor alle bedrijven, ongeacht het bouwjaar van jouw gebouw. Om dit op te maken zal een asbestdeskundige controleren of er zich asbesthoudende materialen in jouw gebouw bevinden. Ook wordt er een risicobeheersmaatregelplan opgesteld, zodat je het eventuele aanwezige asbest op een veilige manier kan laten verwijderen. Deze inventaris moet vervolgens beschikbaar gesteld worden aan de werknemers, zodat zij hun eigen gezondheidsrisico’s perfect kunnen inschatten.

 

Asbestsloopopvolging

Ben je van plan om jouw gebouw te slopen? Dan is het belangrijk dat er gecontroleerd wordt of er zich geen ingesloten asbest bevindt in de muren, bijvoorbeeld in het isolatiemateriaal. Dankzij de experts van Huispunt krijg jij een sloopopvolgingsplan in handen dat informatie bevat over waar het asbest zich bevindt en hoe het veilig verwijderd kan worden, zodat het niet bij het sloopafval terechtkomt. Na afloop van de sloop geven we je ook een eindrapport waarin staat dat het volledige proces veilig verlopen is.

Laat Huispunt jouw asbestattest opmaken!

Heb jij een asbestattest nodig? Maak een afspraak bij Huispunt, jouw partner tegen asbest! Heb je nog vragen over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.