06/02/2024

Asbestattest in Vlaanderen: verplichte veiligheid

Asbest is een stille bedreiging die zich schuilhoudt in oudere gebouwen en woningen. Het asbestattest is een cruciaal document dat een integraal onderdeel vormt van de verkoop van ... Lees meer

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is een officieel document dat wordt uitgegeven door een erkend asbestdeskundige na een grondig onderzoek van een gebouw of woning. Het doel van dit attest is om de bewoners te beschermen tegen de ernstige gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met asbestblootstelling. Het attest bevat gedetailleerde informatie over de aanwezigheid van asbest, inclusief aanwezige asbest, in het gebouw en de huidige staat ervan. Hierbij wordt specifiek gelet op mogelijke beschadigingen, bijvoorbeeld wanneer vloeren beschadigd zijn door asbest, om de integriteit van het gebouw te beoordelen. Het biedt cruciale richtlijnen voor een veilige behandeling, beheer of verwijdering ervan, waarbij niet-destructieve asbestinventarisatie wordt toegepast.

 

Waarom is een asbest attest verplicht?

Sinds 23 november 2022 is het verplicht om een geldig asbestattest te hebben bij de verkoop van een woning in Vlaanderen. Deze verplichting is ingesteld om te garanderen dat Vlaanderen tegen 2040 volledig asbestvrij wordt. Het attest is verplicht bij de verkoop van een gebouw met bouwjaar vóór 2001. Het is nu de verantwoordelijkheid van de eigenaar om een geldig asbestattest te verstrekken tijdens het verkoopproces. Dit attest geeft niet alleen aan of er asbest, inclusief ingesloten asbest, aanwezig is in het huis, maar ook de exacte locatie ervan.

 

Hoe kun je over een asbestattest beschikken?

Het verkrijgen van een asbestattest begint met een grondige asbestinventarisatie, uitgevoerd door een gecertificeerde asbestdeskundige. Deze deskundige moet erkend zijn door een door de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) goedgekeurde certificatie-instelling. De kosten voor het verkrijgen van een asbestattest variëren afhankelijk van de omvang van het gebouw en de complexiteit van het onderzoek, maar start vanaf 350 euro.

Voordelen van een asbestattest

Naast het voldoen aan de wettelijke verplichting, biedt een asbestattest nog andere voordelen voor zowel kopers als verkopers. Ten eerste, voor potentiële kopers geeft het attest gemoedsrust. Het stelt hen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen bij de aankoop van een woning, omdat ze volledig geïnformeerd zijn over mogelijke asbestrisico’s en de staat van het gebouw.
Voor verkopers kan een positief asbestattest een waardevol verkoopargument zijn. Het kan het vertrouwen van kandidaat kopers vergroten en het verkoopproces soepeler laten verlopen. Als er echter asbest wordt gevonden, biedt het attest duidelijke richtlijnen voor het veilig beheren of verwijderen ervan, wat kan bijdragen aan de waarde van het onroerend goed en potentiële vertragingen in de verkoop kan minimaliseren.

Kortom, een asbestattest is niet alleen een juridische verplichting, maar ook een waardevol instrument dat zowel kopers als verkopers ten goede komt. Het draagt bij aan een veilige en transparante vastgoedmarkt in Vlaanderen.

 

Veelgestelde vragen

 • Is een asbestattest verplicht?
  Ja, vanaf 23 november 2022 is het verplicht bij de verkoop van een woning in Vlaanderen, woning gebouwd voor 2001.

 

 • Wie heeft een asbestattest nodig?
  Alle eigenaren van gebouwen en huizen gebouwd vóór 2001 in Vlaanderen moeten een asbestattest hebben, zelfs als ze niet van plan zijn te verkopen.

 

 • Hoeveel kost een asbestattest bij verkoop?
  De kosten kunnen variëren, maar start vanaf 350 euro.

 

 • Wat is de geldigheidsduur van een asbestattest?
  Een asbestattest is in Vlaanderen 10 jaar geldig, tenzij er ingrijpende renovaties of verbouwingen zijn uitgevoerd die de asbest situatie in het gebouw kunnen veranderen. In dat geval kan een bijgewerkt attest vereist zijn.

 

 • Wat moet ik doen als mijn asbestattest positief is?
  Als het asbestattest positief is, betekent dit dat er asbest aanwezig is in het onderzochte gebouw. In dat geval is het cruciaal om de aanbevelingen van de asbestdeskundige op te volgen. Dit kan inhouden dat je maatregelen moet nemen voor veilige beheer of verwijdering van het asbest, afhankelijk van de staat en locatie ervan.

 

 • Moet ik een asbestattest hebben als ik mijn woning verhuur in plaats van verkoop?
  Op dit moment is een asbestattest alleen verplicht bij de verkoop van een woning in Vlaanderen. Als u uw woning verhuurt, is een asbestattest niet wettelijk verplicht. Echter, het is altijd aan te raden om potentiële huurders te informeren over de aanwezigheid van asbest in het gebouw, indien bekend.

 

Huispunt: jouw partner voor een betrouwbaar asbestattest

Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare bron voor het verkrijgen van een asbestattest, kun je rekenen op Huispunt. Als een gerespecteerde naam in de vastgoedsector in Vlaanderen, begrijpen we het belang van een correcte en tijdige asbestattest bij de verkoop van onroerend goed. Bij Huispunt streven we ernaar om het proces voor zowel verkopers als kopers zo naadloos mogelijk te maken. Onze deskundige asbestexperts zullen een grondige, niet-destructieve asbestinventarisatie uitvoeren en je binnen 5 werkdagen voorzien van een geldig asbestattest.

Conclusie

Het asbestattest is niet slechts een formaliteit bij de verkoop van onroerend goed; het is een document dat bijdraagt aan de veiligheid en het welzijn van de bewoners van een gebouw. Zorg ervoor dat u een betrouwbare en erkende asbestdeskundige inschakelt voor de inspectie en certificering. Samen kunnen we werken aan een asbestveilig Vlaanderen, waar gezondheid en welzijn voorop staan.