06/02/2024

Het belang van een asbestattest gemeenschappelijke delen

Het hebben van een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen van een gebouw is van cruciaal belang voor de veiligheid van jouw appartementsgebouw. In dit artikel gaan we dieper... Lees meer

Wat is een asbestattest?

Het asbestattest geeft informatie over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in het een gebouw. Het bevat ook aanbevelingen voor de te treffen maatregelen om de veiligheid van de bewoners en het milieu te garanderen.

 

Wat is een asbestattest voor gemeenschappelijke delen?

Een asbestattest voor gemeenschappelijke delen is een officieel document dat aantoont of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn in de gemene delen van een gebouw.

 

Hoe krijg je een asbestattest?

Het verkrijgen van een asbestattest voor gemeenschappelijke delen omvat een aantal stappen en een gedetailleerd proces. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten en wat de kosten en tijdslijnen zijn.

 

Stappen en proces

Het proces begint meestal met een grondige inspectie van de gemeenschappelijke delen door een gecertificeerde asbestdeskundige, zoals de professionals van Huispunt. Deze inspectie omvat het identificeren van asbesthoudende materialen en het beoordelen van mogelijke risico’s. Nadat de specialisten de gemeenschappelijke delen aanzien hebben, wordt er door hen bepaald of het verwijderen van de asbest nodig is of niet.

 

Kosten en tijdslijnen

De kosten van het verkrijgen van een asbestattest kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het gebouw en de mate van asbestaanwezigheid. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het plannen van het budget. Neem daarbij zeker een kijkje bij de mogelijke premies die in België worden aangeboden voor het verwijderen van asbest.

Wat wordt er geëvalueerd in een asbestattest?

Een asbestattest gemeenschappelijke delen omvat een grondige evaluatie van de gemeenschappelijke ruimtes om de aanwezigheid van asbest te identificeren en te beoordelen. Dit omvat twee belangrijke aspecten:

 

Inspectie en identificatie van asbesthoudende materialen

Een deskundige zal alle mogelijke bronnen van asbest in de gemeenschappelijke ruimtes onderzoeken, zoals isolatie, leidingen, vloerbedekking en plafonds. Het doel is om alle asbesthoudende materialen nauwkeurig te identificeren.

 

Risicoanalyse en aanbevelingen

Na de inspectie volgt een risicoanalyse. Hieruit worden aanbevelingen afgeleid voor het beheer en, indien nodig, de verwijdering van asbest. Deze aanbevelingen zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de gemeenschappelijke ruimtes veilig blijven voor bewoners.

Met het Asbest Afbouwactieplan voorziet de Vlaamse Overheid verschillende stappen om Vlaanderen ‘asbestveilig’ te maken. Het asbestattest is daarom vanaf 23 november 2022 in België verplicht bij de verkoop van woningen of gebouwen gebouwd voor 2001. Indien het gebouw gebouwd is na 2001, hoeft u geen asbestattest te laten opstellen.

Als je eigenaar van een appartementsgebouw, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de wettelijke vereisten met betrekking tot asbestattesten en ervoor te zorgen dat je gebouw voldoet aan deze voorschriften. Het niet naleven van deze voorschriften kan niet alleen leiden tot juridische problemen, maar ook tot ernstige gezondheidsrisico’s voor bewoners.

 

Hoe gaan wij bij Huispunt te werk?

De gecertifieerde ADI’s – asbestdeskundigen-inventarisatie – van Huispunt genoten allemaal een intensieve opleiding. Bij hun inspecties en inventarisaties volgen ze strikt het inspectieprotocol van de OVAM en onze beroepsfederatie. We investeren continu in de aanwerving van asbestinspecteurs. Zo kunnen we u een uitmuntende, snelle service garanderen.

Een professionele aanpak en vakkennis staan bij Huispunt voorop. Al onze keurders hebben een intensieve opleiding genoten. Ze scholen zich ook voortdurend bij, om hun kennis van de wettelijke aspecten up-to-date te houden. Meer weten over de werkwijze van Huispunt? Dan kan je er hier meer over lezen.

 

Waarom kiezen voor Huispunt?

Wij bieden onze klanten een persoonlijke, uitmuntende all-round service. Huispunt is de specialist bij uitstek in het opstellen van asbestattesten, asbestinventarisatie en asbestsloopopvolging. Maar uiteraard bent u bij Huispunt ook aan het beste adres voor KEI attesten, EPC attesten, erkende schattingen, etc. Neem contact met ons op of vraag een offerte aan en wij helpen jou graag verder. Neem ook zeker een kijkje bij de mogelijke premies die in België worden aangeboden voor het verwijderen van asbest.