06/02/2024

Asbest vinyl: risico’s, herkenning, vereisten, monsteranalyse en het asbestattest in Vlaanderen

Als je ooit te maken hebt gehad met bouwmaterialen, renovatie of vloerbedekking, heb je waarschijnlijk al gehoord van asbest. Een specifiek type materiaal dat je aandacht verdient,... Lees meer

Wat is asbest vinyl en waar wordt het gebruikt?

Asbest vinyl, ook bekend als asbesthoudend vinyl of asbestbevattend vinyl, is een soort vloerbedekking die in het verleden veelvuldig werd gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en hittebestendigheid. Het bestaat uit vinyl dat is versterkt met niet-hechtgebonden asbest.
Asbest vinyl werd voornamelijk gebruikt in gebouwen die vóór de jaren 1980 werden gebouwd, met name in commerciële en industriële omgevingen.

 

Gezondheidsrisico’s verbonden aan asbest vinyl

Het is essentieel om de risico’s te begrijpen die verbonden zijn aan asbest vinyl. Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels los. Indien het materiaal beschadigd wordt, kunnen deze vezels vrijkomen in de lucht.
Wanneer de asbestvezels vrijkomen en we deze vezels inademen, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals longkanker, asbestose en mesothelioom. Daarom is het van cruciaal belang om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met asbest vinyl.

Zelf asbest verwijderen is enorm gevaarlijk en kan leiden tot gezondheidsschade. Werd er mogelijk asbest gebruikt in jouw gebouw? Neem dan contact op met Huispunt! We kunnen jou helpen door een staaltje te nemen van het asbest vinyl.

 

Hoe herken ik asbest vinyl?

Asbest vinyl herkennen kan lastig zijn, omdat het eruit ziet als gewone vloerbedekking. Toch zijn er enkele aanwijzingen waarmee je asbest vinyl kunt identificeren:

  • Leeftijd van het gebouw: asbest vinyl werd voornamelijk gebruikt vóór de jaren 1980, dus als het gebouw oud is, is er een verhoogde kans dat in de vloerbedekking asbest zit.
  • Uiterlijk: asbest vinyl heeft vaak een unieke retro-uitstraling met patronen en kleuren die kenmerkend zijn voor die tijd. In vloerbekleding is asbest vinyl te herkennen aan de viltachtige onderlaag. Daarentegen zit asbest nooit in stijve, zeilachtige vloerbedekkingen met een ruwe onderzijde (bijvoorbeeld linoleum).

Waarvoor is asbest vinyl herkennen nuttig?

Vermoed je dat er asbest vinyl gebruikt werd in jouw gebouw? Om zeker te zijn dat het om asbest gaat, kunnen we een monsteranalyse doen. Een staaltje nemen van de vloerbedekking en dit laten analyseren door een gecertificeerd laboratorium is de enige definitieve manier om te bepalen of het asbest vinyl bevat. Met het blote oog is het namelijk makkelijk om je te vergissen wat asbesthoudende materialen bevat indien je niet over de nodige expertise beschikt. De gecertificeerde asbestdeskundigen van Huispunt kunnen je professioneel en efficiënt helpen bij het identificeren van asbestverdachte stoffen in jouw pand. Neem contact op met Huispunt om een monsteranalyse te laten uitvoeren.

 

Doel en proces van het asbestattest

Voordat je een gebouw kan verkopen of wilt beginnen aan afbraakwerken, heb je een asbestattest nodig. Het doel van een asbestattest is om de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in een gebouw nauwkeurig te documenteren. In dit asbestattest leggen we ook uit hoe je het asbest vinyl op een veilige en verantwoorde manier kan laten wegnemen.
Een asbestattest kan alleen door een gecertificeerde asbestdeskundige worden opgemaakt. Wil je een gebouw verkopen of aan afbraakwerken beginnen? Maak een afspraak bij Huispunt! Onze gecertificeerde asbestdeskundigen zijn werkzaam in elke regio van Vlaanderen en kunnen je snel en efficiënt van dienst zijn!

Het proces omvat een visuele inspectie, het nemen van monsters en het analyseren van deze monsters in een geaccrediteerd laboratorium. Op basis van de resultaten van het asbestattest kunnen passende richtlijnen worden uitgewerkt om de blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren. Lees hier meer over onze werkwijze.

 

Moet ik een monsteranalyse laten uitvoeren voordat ik met asbest vinyl werk?

Het is ten zeerste aanbevolen om een monsteranalyse te laten uitvoeren voordat je met asbest vinyl werkt. Het kan gevaarlijk zijn om onwetend te zijn over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen, omdat dit de gezondheid van andere mensen in gevaar kan brengen. Door een monsteranalyse uit te voeren, kun je de gepaste maatregelen in kaart brengen om je veilig te voelen in jouw gebouw.

Monsteranalyse of asbestattest nodig? Kies voor Huispunt!

Als je op zoek bent naar een betrouwbare dienstverlener om snel en efficiënt de nodige monsteranalyses of attesten te verkrijgen, dan ben je bij Huispunt aan het juiste adres. Wij bieden onze klanten een persoonlijke, uitmuntende all-round service. Ons team heeft een stevige ervaring in de bouwsector en beschikt over een ruime expertise wat monsteranalyses en asbestattesten betreft.
Een gecertificeerde asbestdeskundige is een professional met de nodige kennis en ervaring om asbestattesten op te stellen. Al onze teamleden hebben de nodige opleiding genoten en beschikken over een ruime expertise in het identificeren van asbesthoudende materialen, inclusief asbest vinyl.

 

Vermoed je dat er asbest vinyl gebruikt werd in jouw gebouw? Neem contact op met Huispunt!

We zijn actief in elke regio van Vlaanderen en werken uitsluitend met uitstekend opgeleide en gecertificeerde professionals. Heb je nog vragen omtrent onze diensten? Neem dan contact op met ons team! We helpen je met veel plezier verder!