06/02/2024

Asbest inventarisatie: Huispunt helpt je graag!

Dat de aanwezigheid van asbest in een bedrijfspand het best zo snel mogelijk wordt opgespoord en op de juiste manier verwijderd is een evidentie. Wie je daarvoor moet inschakelen, ... Lees meer

Asbest inventarisatie: verplicht voor alle bedrijfspanden

De asbest inventarisatie is verplicht voor alle bedrijfspanden waarin werknemers worden tewerkgesteld, ongeacht het bouwjaar van het gebouw.

Asbest opsporen is namelijk niet zo makkelijk: met een louter visuele inspectie weet je niet of er in de onzichtbare materialen van het gebouw asbest aanwezig is. Een deskundige zal asbestverdachte materialen identificeren en aan de hand daarvan een plan opstellen voor wat er hiermee moet gebeuren. Heb jij nood aan een asbestspecialist? Neem contact op met Huispunt.

 

Moet ik voor mijn bedrijf een asbestinventaris opmaken?

Volgens de site van OVAM is het verplicht voor alle werkgevers om de plaatsen waar werknemers tewerkgesteld worden een asbestinventaris op te maken. Zo’n inventaris beschrijft al het asbesthoudend materiaal in een werkzone of gebouw.

 

Asbest kan zich bevinden in zowel rechtstreeks waarneembare materialen als op minder makkelijk waarneembare plekken. Het is daarom belangrijk om een deskundige te laten onderzoeken of een gebouw asbest bevat of bepaald materiaal asbesthoudend is. Aan de hand van de inventaris wordt een beheerplan opgesteld waarmee beslist kan worden wat er moet gebeuren.

 

Om de vraag te beantwoorden: ja, je moet een asbestinventaris opmaken voor je bedrijf. Wanneer er geen asbest aanwezig is, zal een schriftelijk document van de werkgever of bedrijfsleider waarin dat wordt aangegeven voldoende zijn in geval van inspectie. Ben je niet zeker of jouw gebouw nood heeft aan een inventarisatie? Neem snel contact met ons op zodat wij je verder kunnen helpen.

 

Een asbestinventaris opstellen: hoe gaat dat?

Er zijn een paar verschillende soorten asbestinventarissen: een destructieve asbestinventaris en een niet-destructieve asbestinventaris. Destructief onderzoek wordt gebruikt wanneer een gebouw (zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen) renovatiewerken zal ondergaan of zal worden gesloopt. Een destructieve inventarisatie bevat een opsomming van alle materialen waarin zich asbest bevindt, zowel openlijk waarneembare materialen als ingesloten materialen, zoals isolerend bouwmateriaal.

 

Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de rechtstreeks waarneembare asbesthoudende materialen, zodat de asbestinventaris opgemaakt wordt rond de zaken die een risico kunnen inhouden tijdens het dagelijkse gebruik van het gebouw. Elk bedrijf dat personeel tewerkstelt moet sowieso deze laatste laten uitvoeren.

 

Tijdens de inventarisatie komt een deskundige van Huispunt langs om de toestand van asbesthoudende materialen in kaart te brengen. Zij zullen technische informatie verzamelen en de resultaten van hun onderzoek doorsturen naar een centrale databank van OVAM.

 

Een gecertificeerde asbestdeskundige van Huispunt kan daarna een risico-beheersmaatregelenplan opstellen waarin wordt aangegeven hoe men moet omgaan met het aanwezige asbest. Wanneer er renovatiewerken gebeuren of het gebouw gesloopt zal worden, kan Huispunt je ook helpen met de asbestsloopopvolging. Maak een afspraak bij ons om aan jouw inventarisatie te beginnen.

 

Een asbestinventaris, een belangrijk hulpmiddel voor de gezondheid van werknemers

Dat het gebruik van asbest verboden is wist je natuurlijk al. Wanneer materiaal asbest bevat is dat namelijk schadelijk voor de gezondheid, en dus is het een goed idee om het volledige gebouw te laten onderzoeken om te achterhalen of dit gevaarlijke materiaal zich ergens bevindt. Wanneer de deskundigen van Huispunt een beheerprogramma opmaken kan dat jouw werknemers alleen maar ten goede komen.

 

Dankzij de federale arbeidswetgeving is een asbestinventaris al jaren verplicht in gebouwen waarin personeel tewerkgesteld wordt. Dat geldt voor scholen, crèches, gemeentegebouwen en alle bedrijven met werknemers.

 

Wil jij ook een asbestinventaris laten opstellen? Vertrouw op Huispunt en maak een afspraak.

Schakel Huispunt in om asbesthoudende materialen op te sporen

Voor zowel een destructieve als een niet-destructieve inventaris heb je een gecertificeerde deskundige nodig. Gelukkig kunnen de specialisten van Huispunt alles aan! Onze specialisatie in asbest inventarisatie zorgt ervoor dat wij bekend staan om onze professionele, snelle service en personal touch.

 

Bovendien beschikken we over een fantastisch B2B-aanbod dat heel wat voordelen voor jouw bedrijf met zich meebrengt. Daar vertellen we je graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek. Neem gerust contact met ons op.

 

Waarom Huispunt de perfecte partner is tegen asbest

Als je op zoek bent naar een partner in de strijd tegen asbest is Huispunt perfect voor jou. Dankzij ons grote team van inspecteurs zijn we overal in Vlaanderen bereikbaar voor een inventarisatie. Afstand is dus geen probleem!

 

Dat zorgt ervoor dat je bij Huispunt altijd kan rekenen op een snelle, maar correcte service. Onze klantentevredenheid is een van onze grootste troeven. Wij zorgen ervoor dat jij kan genieten van de voordelen van onze diensten door altijd correct en persoonlijk te blijven en alleen maar kwalitatief werk af te leveren.

 

Bovendien bieden wij voor een correcte prijs een full servicepakket (AIA / EPC / KEI) aan bij allerlei verschillende bedrijven. Heb jij dus hulp nodig met jouw asbestprobleem? Schakel Huispunt in en neem contact met ons op.

 

Neem contact op met Huispunt

Moet jij jouw asbestinventaris nog laten opmaken, maar weet je niet goed wie je hiervoor moet aanstellen? Maak een afspraak bij Huispunt. Heb je nog vragen over onze werkwijze? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.