Als je denkt aan renovaties, verbouwingen of het onderhoud van je huis, is veiligheid een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Een potentieel gevaarlijk materiaal waar je op moet letten, is eternit asbest. In het verleden werd eternit asbest veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal vanwege zijn uitstekende eigenschappen zoals hittebestendigheid en duurzaamheid. Dit bouwmateriaal kan echter asbestvezels bevatten die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.
Wat is eternit asbest?
Eternit asbest is een specifieke vorm van asbesthoudend materiaal dat werd geproduceerd door het bedrijf Eternit. Het is een soort asbestcement waarmee verschillende producten in het verleden werden gemaakt.
Zo werd eternit asbest vaak gebruikt voor gevelbekleding, dakbedekking, golfplaten en rioleringen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit materiaal zeer gevaarlijk kan zijn wanneer het wordt beschadigd of bewerkt, waardoor asbestvezels vrijkomen in de lucht.
Hechtgebonden vs. niet-hechtgebonden asbest
Er bestaan twee belangrijke categorieën asbestmaterialen. Zo heb je enerzijds hechtgebonden toepassingen van asbest en anderzijds niet-hechtgebonden asbestmaterialen.
Het gevaar van niet-hechtgebonden asbest
Niet-hechtgebonden asbest is een vorm van asbest die een verhoogd risico met zich meebrengt. Deze variant van asbest wordt vaak aangetroffen in de vorm van losse vezels, poeder of vlakke platen die gemakkelijk uit elkaar vallen. Ook eternit asbest kan voorkomen in niet-hechtgebonden vorm, wat betekent dat de asbestvezels niet stevig gebonden zijn aan het cementmengsel.
Het gevaar van niet-hechtgebonden asbest schuilt in het feit dat de vezels nauwelijks verankerd zijn en dus gemakkelijk in de lucht kunnen vrijkomen. Wanneer je ze inademt, kunnen deze vezels zich nestelen in je longen en op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen zoals asbestose en longkanker veroorzaken. Door de vezelachtige structuur is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn wanneer je met niet-hechtgebonden asbest werkt, omdat de risico’s op blootstelling en verspreiding van de vezels groter zijn dan bij de hechtgebonden asbest waar de asbestvezels stevig vastzitten.
Let op, ook hechtgebonden asbesttoepassingen (bijvoorbeeld hechtgebonden asbestcement waarbij asbestvezels stevig verankerd zijn) kunnen gevaarlijk zijn. Het blijft dus belangrijk om gespecialiseerde experts te raadplegen vooraleer aan sloop- of renovatiewerkzaamheden te beginnen, ongeacht het soort asbestmateriaal dat in het pand werd gebruikt.