Verplicht voor bedrijven
Een asbestinventaris is verplicht alle gebouwen waar werknemers tewerk gesteld zijn ongeacht het bouwjaar.Dit is al zo sinds 1995 en is een verplichting opgelegd door de Federale Overheid, Codex Welzijn op het werk. Deze inventaris moet ook ieder jaar verplicht geupdate worden.
Wanneer een asbestinventaris opgemaakt wordt bevat die steevast ook een risico-beheersmaatregelplan met adviezen over hoe de aanwezigheid van asbesthoudende materialen opgelost kan worden. Een bedrijf dat personeel tewerkstelt moet de inventaris bovendien altijd beschikbaar maken voor alle werknemers, zodat zij op de hoogte zijn van een eventueel risico voor hun gezondheid.
Voordelen van een asbestinventaris
Naast het feit dat het asbestinventaris verplicht is, biedt een asbestinventaris ook bepaalde voordelen.
Zo kan je tonen dat je geeft om jouw werknemers. Je verlaagt het risico op blootstelling aan asbest voor jouw werknemers en externen. Ook is een asbestinventaris belangrijk bij verbouwings- of onderhoudswerken, omdat de asbesthoudende materialen alleen behandeld mogen worden door erkende asbestverwijderaars. Deze asbestverwijderaars zullen een kopie nodig hebben van de asbestinventaris om de werken correct uit te voeren.
Welke stappen overlopen we?
Een asbestinventaris opmaken is niet simpel en kan alleen maar uitgevoerd worden door asbestdeskundigen zoals de mensen van Huispunt. Dit zijn de stappen die we samen zullen doorlopen:
- Eerst bekijken we de voorgeschiedenis van het gebouw: hebben er eerdere verbouwingen plaatsgevonden of is het gebouw nog origineel?
- Dan voeren we een visueel onderzoek uit van de hele ruimte en gaan we op zoek naar verdachte materialen.
- De derde stap is om verdachte materialen te laten analyseren door een gecertificeerd laboratorium.
- Daarna bepalen we de prioriteiten voor de aanpak van het asbesthoudend materiaal: we bepalen dit op basis van het soort asbest, de externe beïnvloeding, de oppervlaktetoestand en -structuur, de exacte locatie van het asbest en de intensiteit van het gebruik van de ruimte.
- Op basis van stap vier stellen we beheersmaatregelen op en doen we concrete voorstellen voor de verdere behandeling van de asbesthoudende materialen.
- Ten slotte gieten we al onze bevindingen in een officieel rapport met toepassingen en beheersmaatregelen.
Niet-destructieve asbestinventarisatie of destructieve asbestinventaris?
Er bestaan twee soorten inventarissen: een niet-destructieve asbestinventaris en destructieve inventarisatie. Een niet-destructieve inventaris bevat een lijst van al het asbesthoudend materiaal in het gebouw. Dat is ook het geval bij een destructieve inventaris, alleen gaat het daarbij om een inventaris die wordt opgemaakt omdat er renovaties of sloopwerken zullen worden uitgevoerd.