17/08/2023

Een huis met asbest verkopen: wat zijn de mogelijkheden?

Een huis met asbest verkopen kan een uitdaging zijn. Asbest is namelijk een belangrijk onderwerp bij het verkopen van een huis vanwege de gezondheidsrisico’s en de wettelijke... Lees meer

Een huis met asbest verkopen kan een uitdaging zijn. Asbest is namelijk een belangrijk onderwerp bij het verkopen van een huis vanwege de gezondheidsrisico’s en de wettelijke vereisten die ermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten bespreken die je moet weten wanneer je een huis met asbest in België wil verkopen.

De gevaren van asbest

Asbest is een gevaarlijk mineraal dat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken zoals asbestose en longkanker, wanneer de vezels worden ingeademd. Daarom is het belangrijk om de aanwezigheid van asbest in een huis te identificeren en passende maatregelen te nemen om de blootstelling eraan te minimaliseren. Daarnaast zijn er in België wettelijke verplichtingen met betrekking tot de verkoop van een huis met asbest, die moeten worden nageleefd.

Asbestattest: een belangrijke stap bij de verkoop van een huis

Voordat je een huis met asbest verkoopt, moet je bepaalde stappen volgen om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Zo ben je als eigenaar verplicht om een geldig asbestattest aan de kopers te verstrekken.

Een asbestattest is een document dat aantoont of er al dan niet asbest aanwezig is in het huis en welke maatregelen zijn genomen om het aanwezige asbest te beheersen. Het attest moet worden opgesteld door een gecertificeerd asbestdeskundige.

Wat is het verschil tussen een asbestattest en een asbestinventarisatie?

Een asbestinventarisatie is een gedetailleerd onderzoek waarbij een specialist het hele huis inspecteert op de aanwezigheid van asbest. Het resultaat van een asbestinventarisatie is een gedetailleerd rapport dat aangeeft waar er zich asbesthoudende materialen bevinden in het huis. Het asbestattest, daarentegen bevestigt de aanwezigheid of afwezigheid van asbest in het huis en de genomen beheersmaatregelen.

Wanneer is een asbestattest verplicht in België?

Een asbestattest is verplicht bij de verkoop van een gebouw in België waarvan de bouwvergunning vóór 2001 is afgegeven. Dit geldt voor zowel residentiële als commerciële en openbare gebouwen.

Het attest moet worden opgesteld door een erkend asbestdeskundige. Het asbestattest geeft aan of er al dan niet asbest aanwezig is in het gebouw en welke maatregelen zijn genomen om de blootstelling aan asbestvezels te beheersen. De koper moet dus door de verkoper duidelijk geïnformeerd worden over de mogelijke asbestgerelateerde risico’s in het pand. Is een woning asbestvrij, dan zal een asbestattest kandidaat-kopers geruststellen. Zo weten ze dat er later geen verrassingen met betrekking tot asbest zullen opduiken.

Het asbestattest moet aan de koper worden overgemaakt nog voor de notariële akte van verkoop wordt verleend. Deze verplichting geldt trouwens ook wanneer het om een appartement gaat. Het is belangrijk om te voldoen aan dit vereiste om mogelijke juridische problemen en vertragingen bij de verkoop te voorkomen.

Moet ik mijn huis laten saneren voordat ik het verkoop?

Als je een huis met asbest wilt verkopen, is het niet altijd verplicht om het vooraf te laten saneren. De wetgeving in België vereist echter wel dat je de koper informeert over de aanwezigheid van asbest en de nodige maatregelen die zijn genomen.

In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om het huis te laten saneren voordat je het te koop aanbiedt, vooral als er een hoog risico op blootstelling aan asbestvezels bestaat. Het saneren van het huis kan de verkoopwaarde verhogen en potentiële kopers geruststellen. Het is belangrijk om de specifieke situatie van jouw huis te beoordelen en professioneel advies in te winnen om de juiste beslissing te nemen.

Kan ik mijn huis verkopen als er asbest aanwezig is?

Ja, je kan je huis verkopen zelfs als er asbest aanwezig is. Het is echter essentieel om de koper op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van asbest en de genomen maatregelen om de blootstelling te minimaliseren. Het is belangrijk om eerlijk en transparant te zijn over de situatie, omdat het verzwijgen van de aanwezigheid van asbest juridische consequenties kan hebben én het vertrouwen van potentiële kopers kan schaden.

Moet de koper de saneringskosten dragen?

In de meeste gevallen is de verkoper verantwoordelijk voor de uitvoering van de sanering en draagt hij de kosten hiervan. Het is de plicht van de verkoper om het huis in een veilige staat over te dragen aan de koper, inclusief het verwijderen of beheren van asbesthoudende materialen.

Dit betekent dat de verkoper de saneringskosten moet dragen voordat de verkoop plaatsvindt. Het is echter mogelijk om onderhandelingen te voeren met de koper over wie verantwoordelijk is voor de saneringskosten. We raden aan om dit aspect duidelijk te bespreken en eventuele afspraken schriftelijk vast te leggen om misverstanden te voorkomen.

Asbest attest nodig? Kies voor Huispunt!

Huispunt is een dynamisch bedrijf met ruime expertise wat asbest aangelegenheden betreft. Onze gecertificeerde asbestdeskundigen hebben de nodige opleidingen achter de rug en scholen zich voortdurend bij om mee te zijn met de nieuwe technieken en ontwikkelingen. Zo kunnen we onze klanten telkens professioneel en efficiënt van dienst zijn.

Ons team is actief in elke regio van Vlaanderen: afstand is voor ons dus geen probleem. Wist je trouwens dat je bij ons een asbestattest binnen vijf werkdagen na de inspectie kan krijgen? Neem vandaag nog contact op om zo snel mogelijk een bezoek van onze deskundige in te plannen!

Huispunt, jouw one-stop-shop voor de nodige attesten en certificaten

Als je een betrouwbare partner zoekt voor jouw asbest aangelegenheden, dan ben je bij Huispunt aan het juiste adres. Met onze uitgebreide kennis en ervaring kunnen we je helpen met alle aspecten van asbestinventarisatie.

Ook voor zaken zoals een KEI- of EPC-attest kan je bij ons terecht. Daarnaast voeren we ook erkende schattingen uit. Als een gedreven “one-stop” servicepunt voor keuringen en attesten voor gebouwen bieden we onze klanten in elke regio van Vlaanderen een persoonlijke, uitmuntende all-round service.

Neem contact op voor meer info over onze diensten of maak meteen een afspraak!