18/09/2023

Asbest in woningen: wat je moet weten.

Asbest is een term die veel huiseigenaren met angst vervult. Maar wat is asbest precies en waarom is het zo’n punt van zorg? In dit uitgebreide artikel duiken we dieper in he... Lees meer

Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

Definitie van asbest

Asbest is een groep mineralen die in de natuur voorkomen als bundels vezels. Deze kleine vezels zijn bestand tegen hitte, elektriciteit en corrosie, waardoor ze nuttig zijn voor commerciële en industriële toepassingen. Door hun unieke chemische samenstelling en fysieke eigenschappen werden ze een gewild materiaal in de bouwsector. Er zijn verschillende soorten asbest, waaronder hechtgebonden asbest, niet hechtgebonden asbest, bruine asbest, blauwe asbest, en ruwe asbest. Terwijl hechtgebonden en niet hechtgebonden asbest vaak verwerkt zijn in producten, wordt ruwe asbest direct uit mijnen gehaald en kan het verder worden verwerkt tot andere producten.

Gezondheidsrisico’s van asbest

Wanneer asbestvezels in de lucht komen en worden ingeademd, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Hechtgebonden asbest is minder waarschijnlijk om vezels in de lucht vrij te geven tenzij het wordt verstoord of in slechte staat verkeert, terwijl niet-hechtgebonden asbest gemakkelijker vezels kan vrijgeven, vooral als het materiaal in een slechte staat is. Het is vooral gevaarlijk omdat de vezels microscopisch klein zijn en niet altijd zichtbaar zijn met het blote oog, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden ingeademd. Langdurige blootstelling aan asbest, inclusief varianten zoals bruine en blauwe asbest, kan leiden tot aandoeningen zoals asbestose, longkanker en mesothelioom.

Geschiedenis van asbest in bouwmaterialen

In de 20e eeuw werd asbest, vooral hechtgebonden asbest, veelvuldig gebruikt in bouwmaterialen vanwege zijn brandwerende eigenschappen en duurzaamheid. Het werd gezien als een wondermateriaal. Pas later werd ontdekt dat blootstelling aan asbest ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebracht, wat leidde tot een verbod op het gebruik ervan in veel landen.

Populaire toepassingen van asbest

Vanwege zijn unieke eigenschappen werd asbest gebruikt in een breed scala aan producten. Hechtgebonden asbest was populair in dakshingles, vloertegels en andere bouwmaterialen, terwijl niet-hechtgebonden asbest vaak werd gebruikt in isolatiematerialen en asbesthoudende toepassingen zoals brandwerende kleding. Veel van deze toepassingen waren niet direct zichtbaar voor het blote oog, wat het risico op onbewuste blootstelling verhoogde.

Het verbod op asbest

Gezien de gezondheidsrisico’s die asbest met zich meebracht, hebben veel landen besloten het gebruik van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest te verbieden. In sommige landen was het zelfs wettelijk verplicht om asbest uit gebouwen te verwijderen. Dit betekende dat bedrijven alternatieve materialen moesten vinden en dat gebouwen met asbest moeten worden gesaneerd.

 

Hoe weet ik of mijn huis asbest vevat en wat moet ik doen?

Identificatie van asbest in huizen

Veel oudere huizen, gebouwd vóór de jaren ’80, kunnen asbest bevatten in dakshingles, vloertegels, isolatie en andere bouwmaterialen. Als je vermoedt dat je huis asbest bevat, is het essentieel om een professionele asbestinspectie te laten uitvoeren.

Asbestverwijdering en sanering

Als je huis asbest bevat, is het cruciaal om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Het zelf verwijderen van hechtgebonden asbest of niet-hechtgebonden asbest kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot verdere verspreiding van de vezels. Het is ook belangrijk om te weten dat het illegaal kan zijn om asbest zelf te verwijderen zonder de juiste vergunningen en training. Daarom is het altijd aan te raden om met een erkende asbestverwijderaar samen te werken om ervoor te zorgen dat het verwijderingsproces veilig en effectief wordt uitgevoerd. Een erkende asbestverwijderaar heeft de juiste training en apparatuur om de klus veilig te klaren.

Preventieve maatregelen en veiligheid

Voorzorgsmaatregelen bij renovaties

Als u in een ouder huis woont en niet zeker weet of er asbest aanwezig is, is het raadzaam om renovaties of sloopwerkzaamheden te vermijden totdat je zeker weet dat er geen asbest aanwezig is. Door het materiaal te verstoren, kunnen asbestvezels vrijkomen en een gezondheidsrisico vormen.

Veilig wonen met asbest

Hoewel het ideaal is om asbest volledig uit je huis te verwijderen, is het soms veiliger om het te laten zitten als het materiaal in goede staat is en niet wordt verstoord. Regelmatige inspecties en onderhoud kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het asbest veilig blijft.

Wat moet ik doen als ik asbest vermoed in mijn huis?

Als je vermoedt dat er asbest aanwezig is in je gebouw, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en professionele hulp in te schakelen. Raak geen materialen aan waarvan je denkt dat ze asbest bevatten en probeer ze in geen geval zelf te verwijderen. Neem contact op met Huispunt om een onderzoek te laten uitvoeren en de juiste stappen te nemen voor een veilige verwijdering van asbest, indien nodig.

Wil je zeker zijn dat je gebouw asbestvrij is? Neem contact op met Huispunt!

Onthoud dat asbest een gevaarlijke stof is en dat blootstelling eraan ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Neem geen risico’s en laat het over aan professionals van Huispunt. Wij gaan professioneel en efficiënt te werk!

Meer info? Neem contact op met Huispunt! Of maak direct een afspraak en ontvang binnen vijf werkdagen het asbestattest voor jouw gebouw!