06/02/2024

Asbest in woning: risico’s, herkenning en verwijdering

Als je eigenaar bent van een woning, is het cruciaal om te begrijpen wat asbest is en waarom het in woningen een belangrijk onderwerp is. In dit artikel gaan we dieper in op de ver... Lees meer

Wat is asbest?

Asbest is de algemene naam voor een groep natuurlijke mineralen die uit microscopisch kleine vezels bestaan. Deze mineralen zijn bekend vanwege hun hittebestendige en isolerende eigenschappen, en ze werden vaak in het verleden gebruikt in de bouwindustrie.

 

Een asbestattest

Het asbestattest geeft informatie over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in een gebouw. Het bevat ook aanbevelingen voor de te treffen maatregelen om de veiligheid van de bewoners en het milieu te garanderen.

Vanaf 23 november 2022 is in België een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen of gebouwen die dateren van voor 2001. Indien het gebouw gebouwd is na 2001, hoeft u geen asbestattest te laten opstellen.

Aan de hand van dit asbestattest wordt door specialisten bepaald of het asbest verwijderd moet worden of niet. Het verwijderen en omgaan met asbesthoudende materialen vereist speciale veiligheidsmaatregelen en deskundige training om de blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren en de volksgezondheid te beschermen. Je huurt neemt hiervoor best contact op met specialisten zoals die bij Huispunt.

 

Hoe weet ik of mijn huis asbest bevat en wat moet ik doen?

Identificatie van asbest in huizen

Veel oudere huizen, gebouwd vóór de jaren ’80, kunnen asbest bevatten in het dak, vloertegels, isolatie en andere bouwmaterialen. Als je vermoedt dat je huis asbest bevat, is het essentieel om een professionele visuele inspectie te laten uitvoeren door vakmannen. Vaak is asbest namelijk niet met het blote oog zichtbaar en is het beter om samen te werken met vakmannen.

 

Asbestverwijdering en sanering

Als je huis asbesthoudend materiaal bevat, is het cruciaal om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Voorbeelden van asbesthoudende producten zijn golfplaten, leidingen en isolatie. Het zelf verwijderen van hechtgebonden asbest of losgebonden asbest kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot verdere verspreiding van de vezels.

Het is ook belangrijk om te weten dat het illegaal kan zijn om asbest zelf te verwijderen zonder de juiste vergunningen en training. Daarom is het altijd aan te raden om met een erkende asbestverwijderaar samen te werken om ervoor te zorgen dat het verwijderingsproces veilig en effectief wordt uitgevoerd. Een erkende asbestverwijderaar heeft de juiste training en apparatuur om de klus veilig te klaren.

Neem contact op met Huispunt om de klus te laten klaren door gespecialiseerde vakmannen.

 

Preventieve maatregelen en veiligheid

Voorzorgsmaatregelen bij renovaties

Als u in een ouder huis woont en niet zeker weet of er asbest aanwezig is, is het raadzaam om renovaties of sloopwerkzaamheden te vermijden totdat je zeker weet dat er geen asbest aanwezig is. Door het materiaal te verstoren, kunnen asbestvezels vrijkomen en een gezondheidsrisico vormen.

 

Veilig wonen met asbest

Hoewel het ideaal is om asbest volledig uit je huis te verwijderen, is het soms veiliger om het te laten zitten als het materiaal in goede staat is en niet wordt verstoord. Regelmatige inspecties en onderhoud kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het asbest veilig blijft.

 

Asbestbeleid in België

Het Belgische asbestbeleid legt de verantwoordelijkheid voor asbestattesten bij de eigenaren van woningen. Als je van plan bent om renovaties of sloopwerkzaamheden uit te voeren, moet je eerst een asbestinventaris laten opstellen door een erkend deskundige. Zo kun jij , als doe-het-zelver, of de aannemer weten hoe veilig de renovaties uit te voeren.

Daarnaast heeft België een subsidieprogramma. voor asbestverwijdering geïmplementeerd om eigenaren financieel te ondersteunen bij het veilig laten verwijderen van asbest in hun woningen. Dit programma heeft tot doel de sanering van asbest in Belgische huizen te versnellen en het gezondheidsrisico te verminderen.

Het is van essentieel belang om op de hoogte te blijven van het actuele asbestbeleid in België en de nodige stappen te ondernemen als je asbest vermoedt in jouw woning. Het negeren van deze regelgeving kan niet alleen leiden tot gezondheidsproblemen, maar ook tot juridische consequenties. Je kunt contact opnemen met lokale autoriteiten of gespecialiseerde asbestprofessionals zoals Huispunt voor advies en hulp bij het omgaan met asbest in je huis.

 

Hoe gaan wij bij Huispunt te werk?

De gecertifieerde ADI’s – asbestdeskundigen-inventarisatie – van Huispunt genoten allemaal een intensieve opleiding. Bij hun inspecties en inventarisaties volgen ze strikt het inspectieprotocol van de OVAM en onze beroepsfederatie. Zo kunnen we u een uitmuntende, snelle service garanderen.

Een professionele aanpak en vakkennis staan bij Huispunt voorop. Al onze keurders hebben een intensieve opleiding genoten. Ze scholen zich ook voortdurend bij, om hun kennis van de wettelijke aspecten up-to-date te houden. Meer weten over de werkwijze van Huispunt? Dan kan je er hier meer over lezen.

 

Waarom kiezen voor Huispunt?

Wij bieden onze klanten een persoonlijke, uitmuntende all-round service. Huispunt is de specialist bij uitstek in het opstellen van asbestattesten, asbestinventarisatie en asbestsloopopvolging. Maar uiteraard bent u bij Huispunt ook aan het beste adres voor KEI attesten, EPC attesten, erkende schattingen, etc. Neem contact met ons op of vraag een offerte aan en wij helpen jou graag verder. Neem ook zeker een kijkje bij de mogelijke premies die in België worden aangeboden voor het verwijderen van asbest.